В Давос определиха трите най-големи риска за световната икономика

В Давос определиха трите най-големи риска за световната икономика Снимка: https://pixabay.com/

Bloomberg: В Давос считат инфлацията и геополитиката за основните рискове за глобалната икономика

По време на Световния икономически форум в Давос анализаторите предупредиха за риска от глобална рецесия тази година и също така идентифицираха три основни проблема за световната икономика: инфлация, макроикономическа нестабилност и геополитически конфликти, пише колумнистът на Bloomberg Филип Олдрик.

Миналата есен PricewaterhouseCoopers анкетира 4410 бизнес лидери и почти 73% от тях прогнозираха спад в глобалния растеж през следващата година. Това е  най-лошата цифра в историята, като се има предвид, че консултантската фирма за първи път проведе проучването през 2011 г. Олдрик отбеляза, че двама от петима анкетирани са казали, че фирмите им няма да просъществуват повече от десет години.

Председателят на PWC Боб Мориц от своя страна не е съгласен с подобни прогнози, като смята, че степента на безпокойство в проучването на неговата фирма е явно надценена.

"Прогнозата вече включва очаквания за забавяне, защото хората отдавна очакват приближаването му. В сравнение с финансовата криза от 2008 г., сега лидерите се страхуват повече за икономиката, но са по-уверени, че техните компании ще "се справят с този спад", обясни той .

Според репортер на Bloomberg хората се страхуват от дългосрочната перспектива, която им изглежда много мрачна: например 40% от изпълнителните директори са убедени, че „организациите им няма да бъдат икономически жизнеспособни след 10 години, ако приемем, че нищо не се промени." Въпросът тук е, че те трябва да преосмислят как управляват разходите и в дългосрочен план да помислят за веригите за доставки, климата, технологичните провали.

В статията също така се подчертава, че главните изпълнителни директори трябва да предприемат действия сега, за да „оцелеят две години и да процъфтяват през следващите десет“, ако се приеме, че имат капитал, който да използват в бъдеще.

Ако засегнем и  темата за персонала, тогава 60% от мениджърите не планират да намаляват техния брой, а 80% няма да намалят заплатите, защото предпочитат да задържат служителите си, вместо да харчат пари за много скъпи процеси за набиране на персонал. Тази година обаче отливът на кадри отново ще бъде голям, констатира наблюдател на Bloomberg.

Силата е в работниците с правилните умения“, обобщава председателят на PWC.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: