Пазарът в Германия очаква спад в търсенето на нови коли

Пазарът в Германия очаква спад в търсенето на нови коли Снимка: insideevs.com

Отливът на клиенти от автосалоните ще се превърне в новия голям проблем за индустрията, измествайки трудностите в доставките на електронни компоненти.

Според Центъра за изследване на автомобилния транспорт в Германия (CAR), интересът към нови автомобили ще намалее значително още през следващите месеци. Тенденцията неминуемо ще доведе до сблъсък между подема в производстото, което се възстановява след резкия спад по време на ковид-кризата и прогнозирания застой на автомобилния пазар.

По данни на CAR, през май и юни немските автозаводи са произвели с 21% повече превозни средства, в сравнение със същите месеци миналата година, съобразявайки се със значителното количество натрупани поръчки в периода на пандемията, съобщава DPA.

Същевременно обаче стимулите за закупуване на нови автомобили са малко, а както във всички отрасли, купувачите с основание очакват повишаване на цените през следващите месеци. Това, заедно с пълзящата нагоре инфлация, е сериозно основание за очакван отлив на клиенти от автопазара за нови коли. 

Поскъпването може да бъде особено чувствително в динамично развиващия се пазар на електромобилите. Но тъй като литият, никелът и други суровини за производство на батерии вече значително поскъпнаха, цените на електрическите возила няма как да не ги последват. Наред с това немското правителство планира да намали държавните субсидии за електро-автомобилния сектор, което също е сериозен фактор за повишаване на цените и съответно - за застой в продажбите.

В последните години немските автомобилопроизводители инвестираха много в усъвършенстване и автоматизация на производството си, в това число и на електромобили, а предвижданията за спад в продажбите не е най-добрата перспектива за изплащане на инвестициите.

Засега автопроизводителите поддържат стабилни цени, без да предлагат значителни отстъпки, но прогнозата за свиващия се пазар може би ще ги накара да преосмислят ценовата си политика, смятат от CAR

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: