Рекорден скок на световните цени на храните отбелязва ООН

Рекорден скок на световните цени на храните отбелязва ООН Снимка: pixabay

Световните цени на храните рязко се повишиха през януари и достигнаха най-високите си стойности от юли 2014 г. насам, според ФАО (Организация по прехрана и земеделие на ООН)

Индексът на цените на храните през януари е бил 113,3 пункта, което е с 4,3% по-високо от декември 2020 г.

Индексът на цените на зърнените култури се е увеличил със 7,1% в сравнение с декември, което е предизвикано от рязкото нарастване на международните цени на царевицата (с 11,2%). В сравнение с януари 2020 г. царевицата е поскъпнала с 42,3%.

Това се дължи на по-нататъшно намаляване на световните доставки на фона на големи покупки от Китай и по-ниско от очакваното производство и запаси в САЩ. Също така е повлияно и от временното спиране на лицензите за износ на царевица в Аржентина", се обяснява в доклада на ФАО.

Цените на пшеницата се повишиха с 6,8% на фона на силното световно търсене и очаквания спад в продажбите от Руската федерация поради увеличаване на износните мита за пшеница. Цените на ориза бяха стимулирани от силното търсене от Азия и Африка.

Индексът на цените на растителните масла нарасна с 5,8% през януари и достигна най-високото си ниво от май 2012 г. 

Това се дължи на по-ниското от очакваното производство на палмово масло в Индонезия и Малайзия поради многото  валежи и продължаващия недостиг на работници мигранти, както и продължителните стачки в Аржентина, които са намалили износните доставки на соево масло", се казва в доклада.

Индексът на цените на захарта е нараснал с 8,1% от декември „на фона на силното глобално търсене на внос и опасенията относно намаленото предлагане в резултат на влошените перспективи за реколта в ЕС, Русия и Тайланд и по-сухо от обикновеното време в Южна Америка", съобщава ФАО. 
Повишаването на международните цени на захарта се случва и заради по-високите цени на суровия петрол и укрепането на бразилския реал.

Индексът на цените на млечните продукти нарасна с 1,6%, което се дължи на активни покупки от Китай преди лунната Нова година, на фона на сезонен спад на износа от Нова Зеландия.

Индексът на цените на месото надхвърля декемврийския показател с 1%, което се случва заради засиленото глобално търсене на внос на птиче месо, особено от Бразилия, както и ограниченията върху производството и износа от редица европейски страни поради огнищата на грип по птиците.

Индексът на цените на храните на ФАО е среднопретеглена стойност, която проследява развитието на международните цени за пет основни групи хранителни стоки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: