Анализатори направиха мрачна прогноза за 2023 г.

Анализатори направиха мрачна прогноза за 2023 г. Снимка: https://pixabay.com/

Колумнистът на Yeni Şafak Syungyu: през 2023 г. икономическата ситуация в света само ще се влошава

Последните две години в световната история не бяха лесни: през 2021 г. се борихме с пандемия, а през 2022 г. бяхме принудени да се изправим пред безпрецедентна инфлация.

Що се отнася до предстоящата 2023 г., не трябва да се очакват чудеса от нея: анализаторите прогнозират глобално забавяне на икономическия растеж, ниски инвестиции в зелена енергия и подкопаване на оперативната рентабилност, пише колумнистът на Yeni Şafak Ясар Сюнгю.

Той отбелязва, че сега, когато светът навлезе в последното тримесечие на 2022 г., помрачено от икономически сътресения и геополитическо напрежение, вече започват да се появяват първите прогнози за следващата година.

Аналитичният екип на известното списание The Economist публикува доклад на тема „Перспективи на индустрията – 2023 г.“, в който се оценяват перспективите за 2023 г. в автомобилната индустрия, потребителските стоки, енергетиката, финансите, здравеопазването, технологиите и туризма.

Докладът отбелязва, че през следващата година търсенето на възобновяеми енергийни източници ще нарасне с 11%, докато прогнозите за глобален икономически растеж са понижени.

Общата прогноза на представители на бизнеса е, че 2023 г. ще донесе нови възможности и предизвикателства, указва, че високите цени ще играят в полза на производителите на суровини, докато в много индустрии повишените разходи за енергия ще имат отрицателно въздействие върху оперативната рентабилност“, обяснява Сунгю.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: