Актуална информация за епидемичната обстановка на 5 април 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 5 април 2021 г.

У нас 

Министерството на туризма направи пето плащане към туроператори и туристически агенти, с което следва да бъдат компенсирани потребителите за неосъществени пътувания в периода 01.03 - 31.12.2020 г.Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Изплатени са безвъзмездни средства на още 99 предприятия, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, като общата сума възлиза на 3 139 606, 94 лв. До момента общо финансираните предприятия са 572, а предоставените им средства възлизат на 32 256 993, 66 лв. Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лв. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма, за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.  

Започнато е бързо досъдебно производство срещу гражданин, отишъл да гласува, докато бил под карантина, съобщи ОД на МВР. Председател на изборна секция в града вчера подал сигнал до местното Районно управление, че се явил гражданин, на който е наложена изолация от РЗИ във връзка с пандемията от коронавирус. Органите на реда установили, че става дума за 40-годишен жител на Радомир. 

Данните за България 

740 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. Това сочат данните от Единния информационен портал. С PCR са установени 336 от тях, а с бързи антигенни тестове - 404. Направените тестове през последните 24 часа са общо 4129. Потвърдените случаи на коронавирус у нас към момента са общо 352 999, от тях 68 977 са активни. 270 433 са излекуваните лица. 858 от тях са регистрирани през последното денонощие. В лечебни заведения за болнична помощ са 10 649 души. В интензивни структури са настанени 747 от тях. Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 13 589. Нови 82 случая са регистрирани през последното денонощие. 
Към момента у нас са поставени общо 503 570 дози от ваксините срещу COVID-19, 1492 от които - през изминалите 24 часа. 

По света 

Италия удължава действието на въведената мярка за 5-дневна карантина за пристигащите от България, като тя ще е в сила до 30 април 2021 г., съобщават от МВнР. По информация на посолството ни в Рим, пристигащите в Италия от държавите в „списък С“, сред които е и страната ни, освен задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, ще трябва да се подложат и на 5-дневна самоизолация. След изтичането й е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест. 

Съединените щати са ударени от четвъртата вълна на коронавируса", каза Майкъл Остерхолм, професор в университета в Минесота и авторитетен епидемиолог. Той обяви това в интервю за  Fox News, цитирано от БГНЕС. „Вярвам, че в известен смисъл преживяваме нещо като нова пандемия. Единствената добра новина е, че сегашните ваксини със сигурност са ефективни срещу специфичния (британски) вариант на вируса B.1.1.7", подчерта епидемиологът. 

Германия очаква 20 на сто от населението й да бъде ваксинирано срещу коронавируса до началото на май, заяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс. В Германия, където нараства броят на случаите на заразяване, ваксинационната кампания изостава спрямо Израел, САЩ и Великобритания. Страната имаше нужда от три месеца, за да постави ваксини на първите 10 на сто от населението си, подчерта Шпан в реч в център за ваксинация. „Ще успеем да поставим следващите 10 на сто за един месец предвид очакваните темпове", обеща Шпан. 

Френският вътрешен министър Дарманен възложи на префекта на парижката полиция да провери сигнали на медиите, които съобщават за участието на редица френски министри в тайни партита в ресторанти, които са затворени заради пандемията от коронавирус. Парижката полиция потвърди, че е започнала разследване, за да идентифицира организаторите и участниците в ъндърграунд партитата, съобщава БГНЕС. Глобата във Франция за нарушаване на ковид ограниченията е 135 евро. Организаторите на незаконни партита могат да получат до една година затвор и глоба от 15 000 евро. 

Благодарение на предприетите мерки Европейският съюз ще може да осигури производството на 200 милиона дози ваксини на месец, считано от септември. Това заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон по време на работно пътуване в източната част на Франция, където посещава фабрики, участващи в производството на ваксини срещу COVID-19. 
„ЕС имаше 14 милиона дози през януари, 28 милиона през февруари и 60 милиона през март", припомни еврокомисарят в интервю за „Паризиен". „През следващото тримесечие ще достигнем 100 милиона дози през април, както и през май и юни. През лятото този показател ще се равнява на 120 милиона, а с началото на септември ще навлезем в скорост на производство от 200 милиона дози ваксина – тоест във второто полугодие ЕС ще разполага с над 800 милиона дози", увери Бретон. 

Сръбският институт по вирусология „Торлак" подписа днес споразумение с Руския фонд за преки инвестиции и компанията „Генериум" договор за трансфер на технологиите за производство на руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V", съобщи днес сръбският министър на иновациите Ненад Попович, председател на Междуправителствената комисия за сътрудничество с Русия, цитиран от ТАСС и БТА. На базата на споразумението руската страна ще предостави на Сърбия данни за процедурите и технологиите, необходими за производството на ваксината „Спутник V" в Сърбия, уточни Попович. 

Румънският премиер Флорин Къцу заяви, че предлага създаването на междуведомствен комитет, който да осигури връщането на Румъния към нормалността от 1 юни, предаде Аджерпрес. Къцу уточни, че този комитет ще включва всички министерства. Обмисля се да бъдат поканени и представители на синдикатите и работодателските организации. Комитетът ще има за задача да определи мерките, които ще бъдат взети в процеса на връщане към нормалността. Къцу уточни, че COVID-паспорт или „зелен сертификат” няма да се изисква в Румъния за отварянето на икономиката и туризма. Той посочи още, че до края на юли може да бъде постигната целта за 10 милиона ваксинирани. По думите му през април и май в Румъния ще пристигнат 8,3 милиона дози ваксини. 

Управата на най-популярния остров в Тайланд, Пукет, е започнала програма за масова ваксинация на местното население срещу COVID-19. Целта е да се ваксинират най-малко 460 000 души - по-голямата част от населението му - до 1 юли, когато ваксинираните чуждестранни посетители вече няма да са длъжни да се карантинират. Тъй като Пукет разполага със собствено международно летище, туристите ще могат да се разхождат свободно из острова, без да създават рискове за останалата част от населението на Тайланд. Правителството иска да посрещне поне 100 000 туристи в Пукет през третото тримесечие на 2021 г. Добрата перспектива е с напредването на ваксинациите в световен мащаб да има скок в търсенето на туристически пакети през четвъртото тримесечие и че около 6,5 милиона посетители ще похарчат 11 милиарда долара до края на годината. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: