Днес отбелязваме Световния ден на здравето

Днес отбелязваме Световния ден на здравето Снимка: bg-mamma.com

В Деня на здравния работник почит пред Паметника на медицинските чинове пред ВМА

7 април - Световният ден на здравето, е и Ден на здравните работници. По инициатива на Българския лекарски съюз (БЛС) днес в 12 часа медиците от болниците и спешните центрове в страната ще запазят едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки ще почетат паметта на колегите си, загубили битката с COVID-19, предаде БНР.

Тази година Световният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от COVID-19, и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с коварната болест.

По данни на БЛС през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки загубиха живота си, борейки се до последно с коварното заболяване и с достойнство изпълнявайки своя професионален и морален дълг.

 

              Паметникът на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА - снимка:   ВМА

Паметта им ще бъде почетена с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки и пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА.

Премиерът Бойко Борисов поздрави здравните работници за професионалния им празник, като им благодари за работата през последната година.

Във Фейсбук министър-председателят припомня, че са осигурени достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства, както и че работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лева към заплатите си.

„Работата на медиците след края на пандемията няма да спре. Затова работим и за подобряването на цялата здравна система“, пише във Фейсбук министър-председателят и изразява увереност, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: