Три хиляди медици във Франция са отстранени от работа в разгара на пандемията

Три хиляди медици във Франция са отстранени от работа в разгара на пандемията Снимка: Panoramic/Keystone Press Agency/GLOBAL LOOK PRESS

Във Франция отстраниха от работа около 3000 медицински работници, които не са били ваксинирани срещу COVID

Около три хиляди лекари, медицински сестри и други служители на здравните заведения във Франция са отстранени временно от работа поради отказ от ваксинация срещу коронавирусната инфекция. 

Решението предизвика протестив някои градове. Така например, в Ница 450 неваксинирани медици излязоха на демонстрация. Френският министър на здравеопазването Оливие Веран отбеляза, че въведените мерки са временни, до ваксинирането на служителите. Това съобщава телекорпорацията BBC.

Във Франция влезе в сила Наредба, според която ваксинацията срещу COVID-19 е задължителна за всички медици, пожарникари и работници в домове за възрастни хора. Веран подчерта, че много французи са решили да се ваксинират едва след появата на това изискване.

Междувременно французите протестират вече не първата седмица. Преди това гражданите излязоха по улиците, за да се противопоставят на "здравните паспорти" (т.нар."санитарни пропуски"). Става въпрос за документи, потвърждаващи, че гражданинът е ваксиниран, получил е отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус или вече е преболедувал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: