Медицинският университет в Плевен има капацитет да увеличи студентите си

Медицинският университет в Плевен има капацитет да увеличи студентите си Снимка: unsplash

Висшето учебно заведение има нужния капацитет, за да подготви по-голям брой медицински сестри и акушерки

Изявлението направи ректорът на висшето училище проф. д-р Славчо Томов пред БТА. Той изтъкна, че Медицинският университет разполага с материална база и преподавателски кадри, но от около 7 години липсват достатъчно кандидат-студенти за тези специалности. 

 

Проф. Томов подкрепи гражданската инициатива "Нуждаем се от здравни грижи и утре", стремяща се да популяризира тези професии сред младите хора. Той посочи, че университетът в Плевен единствен у нас има отделен факултет за подготовка на такива кадри и заяви: „Задачата е да убедим младежите, че това са престижни, доходни и търсени професии”.

 

Припомняме, че още през февруари 2020 г. в Плевен беше сформиран инициативен комитет от граждани за инициативата „Нуждаем се от здравни грижи и утре “, чиято основна цел е насърчаването на повече инвестиции в обучението и работата на тези специалисти.


Депутатът, д-р Калин Поповски, член на гражданския комитет на инициативата, коментира, че по предложение на МОН се очаква Министерският съвет да освободи от държавна такса обучението за медицинските сестри, като таксата се поеме от държавата. „Надяваме се това да стане стимул млади хора да поемат по този професионален път - четири години редовно обучение за бакалавърска степен”, изтъкна той. "Много е важна тази специалност в условията на ковид кризата и недостигът на около 30 000 медицински сестри в системата на здравеопазването у нас вече се чувства. Заплащането на тези кадри ще се вдигне, като всяка медицинска сестра ще получи допълнително по 360 лева през бюджета, а тези, които са на първа линия - по още 1000 лева месечно".

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: