Във Великобритания ще задължат медиците да се ваксинират срещу COVID-19

Във Великобритания ще задължат медиците да се ваксинират срещу COVID-19 Снимка: https://pixabay.com/

Във Великобритания всички служители на Националната здравна система (NHS) ще трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса до 1 април следващата година

Това предложение направи министърът на здравеопазването на кралството Саджид Джавид по време на реч в Камарата на общините, съобщиха от пресслужбата на правителството.

„Всеки, който работи в NHS и социалните служби, трябва да бъде ваксиниран. Трябва да избягваме вредите и да защитаваме пациентите в NHS, да защитаваме колегите в NHS и, разбира се, да защитаваме самата NHS“, каза той, отбелязвайки, че изключение ще бъде направено само за тези, които имат противопоказания за ваксинация или нямат лични контакт с пациенти."

Джавид посочи, че при тези условия само тези, които са доказали, че са били ваксинирани, могат да бъдат наети или да ходят на работа. Според министъра въвеждането на подобно изискване е отложено поради опасения, че лекарите ще решат да напуснат работа поради нежелание да се ваксинират. 

Тъй като това изискване според плана ще влезе в сила от 1 април, през зимата медицинските организации няма да изпитват недостиг на медицински специалисти, увери министърът, а самите лекари ще имат достатъчно време да вземат решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: