Стачка на екипите на линейки в Англия и Уелс разтревожи здравните служби

Стачка на екипите на линейки в Англия и Уелс разтревожи здравните служби Снимка: thesun.co.uk

Здравните власти призоваха пациентите да използват спешната медицинска помощ „разумно”.

В Северна Ирландия, Шотландия, Източна Англия и остров Уайт стачни действия не се провеждат, но на други места здравните власти очакват големи сътресения в спешната медицинска помощ, тъй като стачкуващият персонал на линейките включва парамедици, асистенти за спешна помощ и оператори на повиквания – общо около 25 000 души.

Здравните власти в Англя и Уелс предупредиха, че стачката застрашана безопасността на пациентите, но спещна помощ ще се предоставя, тъй като не всички стачкуват, съобщи ВВС. Гражданите са помолени да сигнализират само при животозастрашаващи случаи. От своя страна, здравното министерство ги призова да бъдат особено внимателни и в следващите 24 часа да избягват рискови спортове и ненужни пътувания с кола. 

От профсъюза на медицинските работници потвърдиха, че за периода на стачката линейките ще продължат да обслужват спешни сигнали за тежки здравни състояния, но има риск да не успеят да реагират при случаи като домашни инциденти, падания или раждания.

В спешната помощ по време на стачките ще се включат около 750 мобилизирани служители на въоръжените сили, но те няма да предоставят специализирани и клинични дейности.

Исканията на екипите на линейките са провокирани от тежките условия на работа в спешната медицинска помощ, която работи под огромно напрежение. Недостигът на квалифициран персонал е основният проблем. В Англия 8 от 10-те основни служби за линейки са обявили критични инциденти - знак за силния натиск, на който са подложени. За две години времето за реагиране на линейките се е удвоило. Но тъй като и в здравните заведения не достига персонал, линейките често чакат дълго пред болниците, които не успяват да поемат пациентите. 

Стачката на работниците в линейките е продължение на двудневни стачки на медицински сестри този месец, които настояват за по-добро заплащане.

Британските медии публикуват списъци със стачкуващите служби за спешна помощ и се опитват да облекчат ситуацията, предоставяйки съвети на гражданите как да реагират при леки наранявания и други леки здравни състояния.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: