Топ застраховки в България по време на пандемия

Топ застраховки в България по време на пандемия Снимка: Pixabay

Кои са най-актуалните застраховки след година на карантина

Пандемията и предизвикателствата, които постави пред всеки един от нас, промени живота ни. Изтри усещането за сигурност и спря достъпа ни до приемани за даденост удоволствия. Може би поради нуждата от сигурност и преоценка на важните неща, много хора проявяват интерес към немного познати застраховки като Сигурността в мрежата, Отмяна на пътуване и Застраховки, свързани със здравето.

Киберсигурност

Неусетно променихме начините на пазаруване и онлайн търговията навлезе в ежедневието на всеки. Затова говори забележителен ръст в онлайн търговията. Куриерските компании и фирмите за доставки по домовете регистрират експоненциален растеж. 

В същото време офисите опустяха и много хора организираха работата си от дома. Това промени процесите, достъпа и увеличава риска от неправомерно проникване.

Работата от дома, дори с внедрени системи на сигурност, излага организацията на много допълнителни рискове. Комуникациите между офиса и дома не преминават само през защитени територии. Достъпът до компютъра от външен за организацията човек не може да се контролира, както от офиса. Архивирането на информацията е по-трудно и не толкова редовно.

В същото време бизнесът, свързан с киберпрестъпления, е все по-силен, може да си позволи най-новите технологии и ресурси, да намира слабостите във всяка система. 

През 2020 г. са регистрирани 2000 случая на киберпрестъпления в България. Уверена съм, че всъщност броят е много по-голям. Повечето престъпления не се докладват, защото хората не вярват, че системата ще ги защити, а напротив – непознати лица ще ровят в дълбините на компютъра му.

От началото на пандемията се забелязва огромен скок във фишинг измамите, като са идентифицирани повече от 900 различни модела. Един от най-забележителните е писмо от КАТ-Пътна полиция с информация за наложени глоби и от Български пощи за плащане на сума до 5,00 лева, но изискващи банкова информация.

Не на последно място е Защитата на личните данни. Сравнително нов е регламентът, който вмени на всеки с достъп до лични данни задължения за грижа и отговорности, които могат да завършат със солена глоба от Комисията. Сигурна съм, че всеки счетоводител, адвокат, нотариус, брокер на недвижими имоти изпитва притеснения относно възможно изпращане на документи на неправилен адрес. А загубата на информация или неправомерно проникване и достигане до личните данни на потребителите са още много по-опасни и могат да доведат до големи щети.

Като отговор на тази увеличаваща се заплаха, застрахователите предлагат различни застрахователни продукти, които да гарантират сигурността в мрежата за физически лица и за фирми. И въпреки че много по-рекламирана е киберсигурността за физическите лица, истинско комплексно покритие се предлага за фирмите. Има продукти и за голям бизнес, и за малките фирми. Продуктът е достъпен и покрива голям набор от опасности, на които може да бъде изложен бизнесът в мрежата, а именно:

  • Неразрешен достъп до компютърната система на компанията;
  • Неоторизирана промяна на данни;
  • Атака за отказ от услуга;
  • Създаване и разпространение на зловреден софтуер;
  • Административно разследване на Комисията за защита на лични данни;
  • Киберизнудване с откуп.
     

Продуктът е напълно достъпен. Не само като финанси, но и като условия, на които компанията трябва да отговаря, за да бъде приета за застраховка. Ако темата за сигурността в интернет ви вълнува, тук има допълнителна информация по темата.

Но важно е да не забравяме, че застраховката е само един аспект в информационната сигурност на компанията. Това е един непрекъснат процес на грижа към нематериалните активи на фирмата – данни на клиенти, софтуер, достъп до данни. Застраховката дава една допълнителна сигурност. 

Отмяна на пътуване

Въпреки забраните за пътешествия, всички любители на далечните страни и слънцето направиха резервация. Съвсем естествено притесненията са за положителен тест преди началото на пътуването и още по-лошото - неразположение. На българския пазар тази застраховка се предлага от пет компании, но само три от тях покриват невъзможността пътуването да се осъществи поради ковид причина.

Въпреки че пандемията е причина за интереса към тази застраховка, трябва да отбележа, че в различните компании се покриват и други житейски ситуации, които могат да доведат до невъзможността човек да осъществи пътуването си или да му се наложи предсрочно завръщане. Такива случаи са злополука или заболяване, налагащо хоспитализация, или фатален край на близък роднина; призоваване за свидетел в съда; застрахователно събитие в дома или търговско помещение на застрахования и други събития, които могат да провалят пътешествието.

Важно за тази застраховка е да бъдете предвидливи и да обсъдите застраховката пред сключването на договора с туристическата агенция или първото плащане на пътуването. Цените са достъпни. Само е нужно навреме да решите и да заявите полицата си. Пълен анализ на застраховката Отмяна пътуване можете да намерите тук.

Критични заболявания

Пандемията ни затвори в домовете, но с това не заключи животозастрашаващите диагнози. Напротив, достъпът до здравни услуги е по-труден и всички недостатъци в здравната ни система са по-ярки.

Застраховката на критични заболявания е актуална и търсена, защото покрива петте най-разпространени животозастрашаващи заболявания на десетилетието:

  • Лечение на злокачествено новообразувание;
  • Байпас на коронарна артерия, миокардна реваскуларизация;
  • Смяна на сърдечна клапа;
  • Неврохирургия;
  • Трансплантация на органи.
     

И всичко започва с преглед на диагнозата. А статистиката показва, че диагнозата рядко се променя, но в над 40 процента от случаите се променя лечението.

Голямото предимство на застраховката е гарантираното финансиране до 2 000 000 евро, лечение в специализирани за заболяването клиники, съдействие и грижа за пътуването, престой и медикаменти. Такава застраховка, на цена около 37 лева на месец на човек, дава спокойствие и сигурност в сериозни изпитания. И с второто лекарско мнение и организацията дава възможност на близките на застрахования да го подкрепят, вместо да взимат тежки решения къде да се проведе лечение и как то да бъде финансирано.

Да изчислите цената в различните компании и да разберете повече за застраховката, тук.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: