Застраховка "Отмяна на пътуване" - какво покрива и как да я сключваме

Застраховка "Отмяна на пътуване" - какво покрива и как да я сключваме Снимка: Pixabay

Пътуванията се превръщат в забранения плод и всички с нетърпение очакваме момента, в който ще го сграбчим. Какво да не забравяме преди да потеглим на път?

Статистиката показва, че броят на българите, пътуващи през граница, е спаднал с 40% - 50% в сравнение с периода преди пандемията. Но истинските пътешественици вече не се сдържат и оглеждат с интерес нови дестинации. Съвсем естествено, такова пътуване е свързано с притеснения и съмнения. 

И това е нормално. Експертите определят, че една от причините за намаляване на пътуванията са непрекъснато променящите се регулации относно пътуващите със самолет. Най-осезаема е опасността от положителен PCR тест преди тръгването, което може да провали напълно пътуването.

За пътешествениците ще споделим тук важните неща за застраховката „Отмяна на пътуване“. Тъй като застраховката се предлага основно от туристическите агенции, оставам с впечатлението, че покритието не е достатъчно ясно обяснено. Застраховката често се предлага като допълнителна екстра към туристическия пакет. Затова застрахованите могат да останат с грешна представа за застраховката. А когато рискът е толкова осезаем, е добре да познаваме подробностите.

Какво трябва да знаем за тази застраховка, за да бъде пътуването ни спокойно и да му се насладим напълно?

Застраховката се предлага от пет компании на пазара. Пълни подробности за покритията в полицата можете да видите на специално създадената страница на Вяра Брокер. Тук фокусът ще бъде върху покритието срещу най-актуалния риск – отмяна поради медицински причини с основа Covid-19 или положителен PCR тест.

Към момента три компании – "Армеец", "Евроинс" и "Лев Инс" предлагат застраховка „Отмяна на пътуването“ поради диагноза Covid-19 или положителен PCR тест. В "Евроинс" покритието е описано в специален добавък, в "Лев Инс" и "Армеец" не е изключено от условията за покритие по медицински причини.

Ето причините, поради които пътуването може да пропадне и случаите, в които трите компании компенсират разходите:

  • Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахования. Обръщам внимание на внезапно заболяване!
  • Заболяване, злополука или смърт на близък роднина на застрахования. А тук е важно да се има предвид освен „внезапното заболяване“ и определението „близък роднина“ – това са роднини по права линия и роднини по съребрена линия до втора степен.
  • Материални щети в жилището на застрахования или в помещението, в което развива търговска или производствена дейност в резултат на стихийни бедствия, пожар, кражба, които налагат присъствието му там;
  • Стачки в транспорта, които не са били известни и очаквани в момента на сключването на застраховката.

 

"Лев инс" и "Армеец" добавят още немедицински причини като:

  • Ако застрахованият бъде призован като свидетел по дело или се налага присъствието му поради изискване на надлежен орган;
  • Уволнение от работа, но без да се покрива дисциплинарно уволнение;
  • Отказ на работодателя за отпуск, поради неотложни служебни ангажименти;
  • Невъзможност за отпътуване, поради неблагоприятни климатични условия;
  • Претърпяно ПТП, повреда, кражба или авария на МПС, с което ще се осъществява пътуването;
  • Кражба на документите на застрахования, които са му необходими за напускане пределите на държавата, при доказана невъзможност да бъдат преиздадени.

 

Както се вижда, това са житейски ситуации, които могат да станат причина бленуваното пътуване да не се състои. И ако застраховката се предлага от туристическите агенции за организирани пътувания, за тези които сами плануват пътуванията си, също има решение.

Дори ако сами купувате билетите, нощувките и екскурзиите, можете да застраховате разходите срещу непредвидените обстоятелства, описани по-горе.

Цените на застраховката са напълно достъпни като започват от 1,5% до 3,0% ако пътуването предстои до 30 дни. Естествено, колкото по-дълъг е срокът, толкова по-висока е премията по застраховката. Неопределеността във времето е по-голяма.

Важно - какво да имате предвид при скючване на застраховката.

Застрахователите приемат да застраховат до определен лимит разходите за отмяна на пътуването. Например, в "Евроинс" може да се застрахова екскурзия до 7 000 лева, в "Армеец" - до 25 000 лева, а в "Лев Инс" лимитът е 30 000 лева.

А сега най-важното! Застраховката трябва да се сключи в дена на сключване на договора с туроператора и плащане на първата вноска. В някои компании е разрешен толеранс от няколко дни след подписването на договора. Но за да имате избор, преди да подпишете с туроператора или да резервирате пътуването, трябва вече да сте решили дали ще сключвате застраховката и да сте се договорили със застрахователя или доверения ви брокер.

Желая приятен път в непознати посоки и да напомня да не забравяте полицата за медицински разходи в чужбина.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: