Как да пътувате само с ръчен багаж

Как да пътувате само с ръчен багаж

Пътуването през 2022 г. не беше от най-лесните – при целия хаос на летищата, анулирани полети и изгубен багаж

Поради енергийната криза цените на полетите са по-високи от всякога, така че всички търсим начини да намалим разходите, като същевременно се възползваме от спечеленото време, което предоставя самолетния транспорт. Така че, след като не може да се направи нищо, за да промените цената на самолетния билет, можете да намалите допълнителните разходи, като например багаж.

Опцията е да пътувате с ръчен багаж. Освен че не се таксува, с него избягвате опашките за пускането на багаж, като се регистрирате онлайн и минавате направо към охраната. Не чакате и за получаване на багаж. Освен това, ако полетът ви бъде отменен, ако сте само с ръчен багаж, за авиокомпанията е много по-лесно да ви прехвърли направо на друг полет, тъй като не е необходимо първо да открие багажа ви в системата на летището.

Има два ключови фактора, които трябва да имате предвид, когато трябва да решите какъв тип чанта да вземете. Първо, с каква авиокомпания пътувате. Бюджетните авиокомпании като easyJet и Ryanair вече ви дават стандартно само еквивалента на ръчна чанта или малка раница. (40 x 20 x 25 cm за Ryanair и 45 x 36 x 20 cm за easyJet.) Ако искате по-голяма раница или мини-куфар с колела, ще трябва да платите допълнително. Но ако отивате за седмица или повече, вероятно си струва да отделите няколко евро повече.

Второто нещо, което трябва да имате предвид, е къде отивате. Например в исторически дестинации, които обикновено включват градове с много стълби е истинско безумие да мъкнете куфар нагоре и надолу по тях. Същото правило важи, ако ще се настаните в жилище над втория етаж в историческия център на подобни дестинации. Направете си услуга и вместо това вземете раница.

Количката с колела е класически избор за ръчен багаж и вероятно вече имате такава. Добре е да инвестирате и в няколко опаковъчни кутии, които се предлагат в размери от 1, 2, 4 и 6 литра.

Ако сте решили, че раницата ще бъде вашият избор на ръчен багаж, потърсете модел със сгъваем гардероб за дрехи, който можете да окачите, когато пристигнете. Други интересни функции са многото джобове и окачалки за външна тоалетна чантичка например, както и „разгъваемите” торбички в долната част за съхранение на обувки. С това малко удължение обаче, раницата може да надхвърли размерите, определени за ръчен багаж, така че внимавайте.

Една от големите трудности при пътуване само с ръчен багаж са напитките, дори бутилките вода. Много хора не знаят, че можете да минете през охраната с празна бутилка, и да я напълните или на чешмите-фонтани, с които някои летища разполагат, или да прибегнете до бюфетите, където най-често ги пълнят с вода безплатно. В топли сезони можете да помолите и за лед.

Ако трябва да носите хавлиени кърпи, изберете микрофибърни. Те са леки, тънки, сгъват се плътно и добре подсушават. 

За летни и ски ваканции слънцезащитният крем е абсолютно необходим. Ако имате място в чантата си, повечето магазини вече предлагат мини бутилки, съобразени с авиостандартите. Съобразете количеството козметика със стандартите и особено гримовете за дамите – зависи все пак от какъв тип е пътуването ви и дали изисква ежедневен грим. В крайна сметка, можете да го купите навсякъде, цените на добрите марки са почти едни и същи в цяла Европа.

Един от най-сложните моменти е подборът на дрехи. Мислете рационално и вземете повече бельо. Може да звучи контрапродуктивно, но бельото не заема много място, а често трудно се пере и подсушава в хотелски условия или в квартири.След като решите какви дрехи искате да вземете, изберете най-обемното си облекло и го облечете, за да пътувате с него в самолета. Вероятно това ще включва носенето на маратонки, тъй като джапанките заемат много по-малко място. Като допълнителен бонус ще се чувствате много по-удобно и ще маневрирате много по-свободно на летището, „натоварени” само с ръчния си багаж.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: