Ще започнем ли да пътуваме само с дрехите на гърба си?

Ще започнем ли да пътуваме само с дрехите на гърба си? Снимка: moyoislandresort.com

С разгара на лятото мнозина се изправят пред куфарите с въпроса къде да поберат всичко, което искат да вземат със себе си

Дрехи, още дрехи, слънчеви очила, бански костюми, плажни кърпи, сандали, джапанки, козметика, любима книга, яке и пуловер, пък и един официален тоалет „за всеки случай”, изброява  Euronews... Замисляме се за багажа, само когато трябва да повдигнем куфара – но кой вече няма куфар с колелца?!

Стоп! Нещата не са толкова прости. Венеция например, първа забрани търкалянето на куфари по историческите ѝ плочници, Дубровник също не гледа с добро око на тази практика и на много места дебнат забрани. Много страни предлагат добри съвети как да ги посетите, без да носите половината си гардероб, голяма част от който дори няма да извадите от куфара. Тур-мениджъри споделят, че са виждали в багажа на пътниците вещи, с които просто са запълнили платения обем и килограми багаж. 

Но може би е време да осъзнаем, че няма как да пренесем с куфар живота си у дома в избраната ваканционна дестинация, пък и колкото по-малко килограми влачим със себе си, толкова по-малко въглеродни емисии оставяме, така че трябва да решим – ще пътуваме ли с по-малко багаж за собствено облекчение и за доброто на природата?

Going Minimal: How To REALLY Pack For a Week In A Carry-on — Exhibit A
Снимка - exhibitarchives.com

Япония тръгна със смела крачка - Japan Airlines това лято стартира пилотна програма, която предлага на чуждестранните гости вместо да носят, просто да си наемат дрехи на място, по предварителна заявка. Пристигайки в Токио, Осака или Фукуока, тези, които са избрали опцията "Any Wear, Anywhere?", ще намерят в хотелските си стаи поръчаните дрехи от всевъзможни размери и стилове, срещу скромен наем. Концепцията не е лишена от смисъл, казват пътните агинции, но не всеки е убеден, че дрехите под наем са „неговия” дрес-код. Все пак пълният ефект на начинанието ще се оцени след края на летния сезон. 

Алпийските курорти във Франция, Швейцария и Австрия също насърчават идеята да си наемете на място ски-облекло и екипировка - шапки, шалове, ръкавици, очила, панталони, якета и разбира се, ски, щеки, скиорски обувки и каски. Услугата вече е хит сред скиорите, тъй като облекчава пътуването - включително финансово, внушавайки и приятното чувство за съпричастие към глобална „зелена” практика за пълноценно използване на ресурсите, рециклиране, пестене на горива, намаляване на замърсяващия текстил и пр. и пр.

Ако пък изберете прилюченията на сафари в националните паркове в Кения, Танзания и Уганда, не забравяйте, че вътрешните линии в Африка, включени като маршрути в сафари, се обслужват предимно от малки самолети, в които дори да няма ограничения за багаж, твърдите големи куфари с метални рамки просто не влизат в багажните отделения. Съветът на тур-операторите е средноголям мек сак или раница и разбира се – реалистичен поглед към необходимия прост гардероб.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: