Петима евролидери поискаха дискусия за разпределението на ваксините

Петима евролидери поискаха дискусия за разпределението на ваксините Снимка: pixabay

Те изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

За дискусия на европейско ниво за доставките на ваксини срещу COVID-19 в държавите членки призоваха министър-председателят Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, и на Словения - Янез Янша, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

В писмото и петимата изтъкват значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки, големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто са сега ваксините срещу COVID-19.

В писмото се припомнят заключенията, направени след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет на 21 януари, в които се посочва, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база на населението на страните членки.

Ако тази пропорционалност не се спазва, до лятото това би довело до огромни различия между държавите членки, като някои биха могли да достигнат до колективен имунитет за няколко седмици, докато други биха изостанали значително, се изтъква в писмото.

Според премиера Бойко Борисов и другите четирима европейски лидери, подписали писмото, трябва да се гарантира, че всички държави членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от Европейската комисия за второто тримесечие на настоящата година.

В писмото се отбелязва още, че ваксинацията е повратен момент в борбата срещу COVID-19.

Министър-председателят Бойко Борисов, австрийският канцлер и премиерите на Чехия, Латвия и Словения изразяват благодарност към председателя на Европейската комисия и към председателя на Европейския съвет за неуморните им усилия да гарантират, подобрят и ускорят доставката на ваксини за всички европейски граждани при трудни обстоятелства и в рекордни кратки срокове. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: