Милионери от Хонконг кандидатстват за български паспорти

Милионери от Хонконг кандидатстват за български паспорти Снимка: pixabay.com

Програмата „Голяма инвестиция срещу гражданство“ привлича богати предприемачи от Азия, Русия и САЩ

Най-много желаещи за български „златен паспорт“ (гражданство срещу инвестиции) има от Азия, Русия и САЩ. Има и доста кандидати от Хонконг в резултат на масовите протести там и напрегнатата ситуация. Това накарало много жители на обособения район на Китай да потърсят възможност за второ гражданство. С новите промени в Закона за българското гражданство страната ни става много атрактивна за Хонконг, където има много богаташи, недоволни от бизнес климата и спазването на правата и свободите. Това заяви адвокат Христо Василев в предаване на Bloomberg.

Ние развиваме и усъвършенстваме нашата програма за т.нар. златни паспорти и предоставяме на инвеститорите още по-добри условия за получаването на българско и респективно европейско гражданство, казва адв. Василев.

Според него програмата създава благоприятни условия за разкриване на нови работни места и за купуване на акции на български дружества, които се търгуват на регулирани пазари. Програмите за придобиване на гражданство с инвестиции са на изчезване, поясни адвокатът.

Според Василев преди промените злоупотребите са били единични случаи - само около 2%, а масово чуждестранните инвеститори са добросъвестни, смята той.

Гостът коментира още, че след направените промени отпада възможността за придобиване на българско гражданство чрез закупуване на държавни ценни книжа, т.нар. евробондове.

Причината е, че законодателят счете, че това е една куха инвестиция – не разкрива нови места, не допринася за икономическия растеж.

„Важен е контролът на инвестициите. Законодателят казва, че инвестицията, след получаване на постоянни правила, трябва да се поддържа 5 години. Считам, че това е добра мярка, защото ще отсее сериозните инвеститори“, допълва той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: