Великобритания и съюзниците ѝ размахаха пръст на Китай заради Хонконг

Великобритания и съюзниците ѝ размахаха пръст на Китай заради Хонконг Снимка: Bohemia.BG

Според тях Пекин се опитва да ограничи правата във финансово процъфтяващата бивша британска колония.

Великобритания и англоезичните ѝ съюзници САЩ, Австралия и Канада обвиниха Пекин, че нарушава международните си задължения, след като китайският парламент прие спорен законопроект за сигурността в Хонконг в отговор на масовите протести там миналата година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Решението на Китай да наложи нов закон за сигурността в Хонконг влиза в пряко противоречие с международните му ангажименти съгласно принципите на общата декларация, подписана от Китай и Великобритания, която е правно задължаваща и регистрирана в ООН", посочват в общо комюнике външните министри на четирите страни, изразявайки дълбока загриженост.

Одобреният закон „ще ограничи свободите на населението на Хонконг и ще накърни драматично автономията и системата, които го направиха толкова процъфтяващ", отбелязаха те. 

Гъстонаселеният 7,5-милионен мегаполис, който след преминаването си от британско в китайско владение през 1997 г. се управлява на принципа „една държава – две системи", заема десетата по големина търговска зона в света и е единадесетият по големина световен банков център. Според първите дипломати сега този закон проправя път за „политическо преследване".

Четирите страни изразяват крайно безпокойство от задълбочаване на разделението в хонконгското общество и призовават Пекин „да работи с народа на Хонконг за намиране на приемливо за двете заинтересовани страни решение".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: