Русия отнема паспортите на хора, които нямат право да пътуват в чужбина

Русия отнема паспортите на хора, които нямат право да пътуват в чужбина Снимка: russianagency.com

Руснаците, на които е забранено да излизат от страната, ще трябва да предадат паспортите си на властите в рамките на пет дни, след като бъдат уведомени за забраната

Това разпорежда правителствен указ, който влезе в сила вчера, съобщи Reuters. Според руския закон, властите могат да наложат забрана за пътуване на наборници, служители на ФСБ (Федералната служба за сигурност), осъдени или хора с достъп до държавни тайни или „информация от особено значение“, както и по други причини.

Върнатият паспорт ще се съхранява от органите, които са го издали, т.е., службите на вътрешното или външното министерство. Съгласно правителственото постановление. след отпадане на забраната за пътуване и подаване на заявление, паспортът може да бъде върнат

Тези, чието право на пътуване е ограничено временно на основание наборна военна или алтернативна гражданска служба, ще трябва допълнително да представят военна книжка с доказателство за отбита служба, се казва още в указа.

Цитирайки неназовани източници, запознати с въпроса, през март Financial Times съобщи, че руските служби за сигурност конфискуват паспортите на висши служители и ръководители на държавни компании, за да предотвратят задграничните им пътувания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: