Русия влезе в топ 10 на страните с най-много свръхбогаташи

Русия влезе в топ 10 на страните с най-много свръхбогаташи Снимка: gcaptain.com

По брой богаташи, чието състояние е над $100 милиона, руснаците изпреварват Франция и Италия.

Според класацията, дело на консултантската компания Henley & Partners, изготвена съвместно с New World Wealth, общият брой на т.нар. цента-милионери в света е 25 490 души, съобщава РБК. По-голямата част (9730 души) живеят в Съединените щати. На второ място е Китай (2021 души), а на трето - Индия (1132). В топ 5 са още Обединеното кралство (968) и Германия, където живеят 966 цента-милионери. 

Шестото място е за Швейцария (808), седмо - за Япония (765), следвана от Канада (541) и Австралия (463). В края на челната десетка е Русия, където според консултантската компания живеят 435 цента-милионери. Тази цифра оставя далеч назад Франция (380) и Италия (298). 

Очаква се индийските и китайските цента-милионери скоро да изпреварят по брой своите американски и европейски „колеги“. Експертите прогнозират също, че през следващите години ще се наблюдава рязък скок в броя на свръхбогатите хора в Африка и Азия, с предполагаем дял в световния клуб на свръхбогатите от около 57%, като например във Виетнам броят им ще нарасне с 95%. 

С много добър потенциал са Индия и Мавриций, който в последните години се превърна в популярна дестинация за „преселение” на свръхбогати. Други обещаващи страни са Руанда, Уганда и Кения, следвани от Нова Зеландия и Австралия.

Същевременно, ализаторите от Henley & Partners прогнозират до края на годината 15% отлив към чужбина на „по-скромни” руски милионери, чийто общ брой е около 101 000. Голяма част от техните яхти определят пейзажа на средиземноморските пристанища, включичетлно порта на Монако.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: