Как Хонконг възстановява туризма си

Как Хонконг възстановява туризма си Снимка: techstory.in

Островният град раздаде половин милион безплатни самолетни билети, за да си върне туристите след почти три години пандемични ограничения

За европейци схемата стартира този месец, но според Euronews, предвидените за Стария континент билети са свършили още през пъвите две седмици. Най-много безпллатни билети са спечелени от регистриралите се на големите европейски летища: води Лондон с 3 260 спечелени билета, следван от Париж с 950, Франкфурт с 900, Цюрих с 380 и Мадрид с 350. Печелившите ще бъдат известени по имейлите им на 5 юни. 

Разиграването на билетите все още е отворено за желаещи от САЩ, Канада, Южна Корея, Тайван, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Непал, Бангладеш и Южна Африка. 

През третото тримесечие ще бъдат пуснати още безплатни билети за Китай. Но Хонконг се грижи не само за притока на туристи, но и за пътуването на своите граждани по света. За тях са предназначени 80 000 безплатни самолетни билета, които ще се разиграят през юли, като общият брой на безплатните билети ще надхвърли 700 000.

Но това не е всичко. Безплатните полети са част от по-широка кампания в подкрепа на туризма, наречена „Здравей, Хонконг“, на стойност $ 2 милиарда. Един милион пристигащи посетители ще получат на граничните пунктове ваучери за отстъпки за храна, напитки, транспорт, хотели, търговия на дребно и атракции. 

Тази година градът предллага и над 250 културни, спортни и развлекателни събития, включително Хонконгския маратон, музикалния фестивал Clockenflap, Art Basel и Hong Kong Rugby Sevens. Така че, амбицията на местната администрация е да си върне туристическия поток от преди пандемията, когато Хонконг приемаше седем пъти повече туристи от собственото си население.

Ако с отстъпки или без отстъпки все пак решите да посетите Хонконг, местното правителство съветва, но не задължава да направите бърз антигенен тест при пристигането си и на петия ден от престоя си. Но ако тестът ви се окаже положителен, не сте длъжни да се изолирате. От февруари не се изисква и доказателство за ваксинация, не се носят и маски, но може да бъдат поискани във високорискова среда. 

Тези мерки за стимулиране на туризма се борят не само с последствията от пандемията, но и със затвореното въздушно пространство над Русия, което значително удължи много от полетите. Затова някои авиокомпании също предлагат бонуси, докато други като Virgin Atlantic не възобновиха линиите си до Хонконг, но така или иначе, до града отново водят много въздушни пътища.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: