Ferrari от 1962 г. беше продадено на търг за 51,7 милиона долара

Ferrari от 1962 г. беше продадено на търг за 51,7 милиона долара Снимка: Dimitrios Kambouris / Getty Images

Това е най-високата цена, на която някога е купувано Ferrari, пише на сайта на аукционната къща Sotheby’s

Колата е продадена за по-малко от 20 минути, съобщава Bloomberg. Наддаването се проведе по телефона, началната цена беше 34 милиона долара - след това двамата купувачи повишаваха равномерно офертите си. Крайната цена на колата е $47 млн., а с таксите от аукционната къща - $51,7 млн. Sotheby’s не назовават купувача.

Има само 36 Ferrari 250 GTO, които са произведени между 1962 и 1964 г., пише The New York Times. Собствениците на тези колекционерски коли са модният дизайнер Ралф Лорън и барабанистът на Pink Floyd Ник Мейсън.
 

Моделът на автомобила 250 GTO е направен на базата на друг рядък модел - спортната кола Ferrari 330 LM, която има по-мощен двигател. Мощността на двигателя е намалена, за да отговори на изискванията за състезателни автомобили, определени от Международната автомобилна федерация. Моделът, който беше продаден на търг, е използван от британските и италиански състезатели Майк Паркес и Лоренцо Бандини за италианския състезателен отбор Scuderia Ferrari в 24-те часа на Льо Ман през 1962 г.

 

През 1964 г. Ferrari продава модела на Фердинандо Латери, хирург от Палермо, за 6000 долара. През 1965 г. той се състезава с него в Targa Florio, което не успява да завърши. През същата година той заема второ място в сицилианския шампионат по изкачване с тази кола.

От 1974 до 1985 г. колата е била собственост на Фред Лейдорф, председател на Ferrari Club of America (FCA). Той започва да показва колата на събития, включително FCA, а също така я показва на автомобилното изложение на Chrysler през 1976 г.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: