Япония се готви да приеме финансовите компании, напускащи Хонконг

Япония се готви да приеме финансовите компании, напускащи Хонконг Снимка: https://www.thejakartapost.com

Правителството обмисля мерки, които да улеснят дислоцирането на чуждестранни фирми в Страната на изгряващото слънце.

Японското правителство започна да обмисля серия от мерки, които да улеснят преместването в страната на финансови компании и институции, напускащи Хонконг, след като Китай прие закона за националната сигурност.

Япония смята, че след приемането на закона, Хонконг, който досега се смяташе за един от азиатските финансови центрове, ще загуби своята привлекателност за големите западни финансови компании, които се страхуват от ограничения за дейността си. Като  ново място за дислокация на компаниите се разглежда Сингапур, а също така и Япония. Япония обаче е по-неблагоприятна от Сингапур поради по-високите данъци, както и поради слабото засега въвеждане на английския език в системата на юридическите процедури.

 

Ето защо японското правителство обмисля създаване на благоприятна среда за чуждестранните компании. Предвижда се възможността за използване на английски език при правните процедури за регистрация на компаниите от японските органи на властта. В допълнение за чуждестранните служители на финансови корпорации ще се предоставя на английски език информация за детските градини и медицинските заведения.

 

Законът за защита на националната сигурност на Хонконг, одобрен от китайския парламент, влезе в сила на 30 юни. В закона са обозначени правилата за предотвратяване, прекратяване и наказание за извършването в Хонконг на четири вида престъпления, включително сепаратистска дейност, опити за подривна дейност срещу държавната власт, терористична дейност, членство в тайни споразумения с чужди държави или сили, намиращи се зад граница, с цел да се постави под заплаха националната сигурност.

 

Законът за националната сигурност предизвика недоволството на антиправителствените сили в Хонконг и на редица западни чиновници, които видяха в него желанието на Пекин да затегне контрола върху автономията. В частност САЩ предприеха редица стъпки за отмяна на преференциалния подход към търговията с Хонконг и наложиха санкции срещу ръководството на автономията. В Япония считат закона за нарушаване от страна на Китай на принципа „една страна - две системи".

 

Пекин нееднократно е заявявал, че въпросът за Хонконг си е вътрешен проблем на Китай.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: