Нови противоепидемични мерки, ако има нарастване на заразите

Нови противоепидемични мерки, ако има нарастване на заразите Снимка: pixabay

Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, британският вариант на вируса разболява все по-млади хора, затова, ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки

По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, заемайки се изцяло със справянето с разпространението на вируса у нас, а временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19.

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представителите на Националния оперативен щаб.

Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работното съвещание.

 

Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, категоричен бе премиерът Борисов.

 

В рамките на работното съвещание при премиера министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че се наблюдава тенденция за нарастване на случаите – на заболелите, на починалите и на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. След вчерашната среща на министъра с директориите на РЗИ-тата в страната е отчетена тревожната ситуация в 9 области, където заболеваемостта е висока и се отчита висок процент на пробите с британския вариант на вируса.

В тази връзка с колегите от тези области коментирахме решението за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да доведат до резултат и контрол на заболяването в тези области“, посочи Ангелов. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: