До средата на 2022 г. 70% от българите ще са срещнали коронавируса

До средата на 2022 г. 70% от българите ще са срещнали коронавируса

Учени от БАН, Софийския университет и НБУ представят няколко сценария, основани на математически модели

Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията - значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса“, заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките. Днес учени от БАН, СУ и НБУ ще демонстрират няколко възможни сценария за развитието на епидемията у нас, основани на математически модели. На основата на класическия подход, ваксинационните планове и поведението на коронавируса, учените предвиждат възможното развитие на епидемията в дългосрочен план.  

Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали до средата на следващата година, предвиждат учените. „Ако приемем, че в момента заразените са около милион, имаме 10 хил. души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при този безваксинен сценарий е около 50 000 души. Това е реалността и няма какво да си затваряме очите за нея“, категоричен беше професорът. 
Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме тя да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак трябва да се спазват мерките дотогава“, добави той. 

Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година“, подчерта проф. Кунчев. „Не е до май, не е и до 2024 г.“, добави той. 

Прогнозата не отчита новите щамове, отбеляза професорът, като добави, че се надява при отчитането им разликите да не са драстични.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: