До средата на 2022 г. 70% от българите ще са срещнали коронавируса

До средата на 2022 г. 70% от българите ще са срещнали коронавируса

Учени от БАН, Софийския университет и НБУ представят няколко сценария, основани на математически модели

Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията - значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса“, заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките. Днес учени от БАН, СУ и НБУ ще демонстрират няколко възможни сценария за развитието на епидемията у нас, основани на математически модели. На основата на класическия подход, ваксинационните планове и поведението на коронавируса, учените предвиждат възможното развитие на епидемията в дългосрочен план.  

Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали до средата на следващата година, предвиждат учените. „Ако приемем, че в момента заразените са около милион, имаме 10 хил. души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при този безваксинен сценарий е около 50 000 души. Това е реалността и няма какво да си затваряме очите за нея“, категоричен беше професорът. 
Ако приемем хипотезата за безваксинно развитие на епидемията и ако искаме тя да свърши до април-май догодина при отслабен, релаксиран локдаун, какъвто се прилага у нас, пак трябва да се спазват мерките дотогава“, добави той. 

Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година“, подчерта проф. Кунчев. „Не е до май, не е и до 2024 г.“, добави той. 

Прогнозата не отчита новите щамове, отбеляза професорът, като добави, че се надява при отчитането им разликите да не са драстични.  

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: