Интернешънъл Пауър Съплай привлече инвестиция от 6,5 млн. лева

Интернешънъл Пауър Съплай привлече инвестиция от 6,5 млн. лева Снимка: ББР

Финансирането е осигурено от Фонда за капиталови инвестиции към Банката за развитие

Българската компания Интернешънъл Пауър Съплай АД (IPS) подписа договор за инвестиция от 6,5 млн. лева. Финансирането се реализира от Фонд за капиталови инвестиции АД (ФКИ) под формата на увеличение на капитала. Средствата са предназначени  за научноизследователска и развойна дейност, създаване на структури и разширяване на дейността на IPS в Близкия изток и САЩ.

IPS разработва високотехнологични системи за децентрализирано електрифициране в отдалечени и труднодостъпни райони, както и умни мрежи в райони с изградена електропреносна мрежа. 

Най-често секторите на приложение са нефто- и газодобив, енергетика, отбрана, телекомуникации, земеделие, умни мрежи и домакинства. Ключова за компанията е технологията EXERON, която IPS разработва в продължение на десетилетие, след което я патентова в САЩ и редица други държави. EXERON предоставя цялостно умно решение за независимо децентрализирано електрозахранване за специфични по вид обекти и селища, като добива енергия от възобновяеми източници, управлява различни технологии за съхранение на енергия и интелигентно разпределя мощностите към различни по вид товари и консуматори.

IPS има работещи системи в 58 държави, като основният фокус през последните години са пазарите в Близкия изток, където компанията има партньорски отношения със знакови клиенти като Saudi Aramco, Saudi Telecom и МВР на Кралство Саудитска Арабия, Abu Dhabi Police и Dubai Police в Обединени арабски емирства и др. IPS има споразумение за стратегическо партньорство с TAQNIA (собственост на Публичния инвестиционен фонд (PIF) на Саудитска Арабия) и e ексклузивен партньор на Кралство Бахрейн за националната програма за ВЕИ и умни мрежи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: