ББР стана акционер в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“

ББР стана акционер в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“ Снимка: ББР

Очаква се фондът да събере до 5 млрд. евро за инвестиции и сътрудничество между страните членки от регионите на Черно, Адриатическо и Балтийско море

Българската банка за развитие (ББР) приключи процедурата по присъединяване към Инвестиционния фонд от инициативата „Три морета“, с което вече е официално акционер клас „А“ с парична вноска от 20 млн. евро. Присъединяването на ББР към фонда е в изпълнение на решение на Министерския съвет от 2 септември 2020 г. 

От Инвестиционния фонд към геополитическата инициатива „Три морета“ се очаква да осигури част от необходимото финансиране за засилване на инвестициите и сътрудничеството между страните членки в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море. Държавите от този регион представляват 22% от населението на ЕС, създават 10% от БВП на съюза и имат ръст над средния за ЕС. 

Въпреки това вътрешната търговия между тях все още се смята за ограничена и има необходимост от подобряване на инфраструктурата и ключовите инвестиции в региона, което ще осигури и икономически ползи в бъдеще. Очакваният целеви размер на фонда е до 5 млрд. евро, като профилът на потенциалните инвеститори включва институции и банки за развитие от региона, многостранни финансови институции (като ЕИБ, ЕБВР) и др.

До момента с акционери в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“ са представени Полша, Румъния, Естония, Латвия, Словения и Унгария, като ангажимент за присъединяване е поет и от Хърватия и Литва.

Подборът на проекти ще бъде извършван на изцяло пазарен принцип от Amber Fund Management Limited – ексклузивен инвестиционен съветник на фонда. Той е част от групата Amber Infrastructure Group, водещ международен инвестиционен мениджър, специализиран в инвестициите и управлението на фондове, със седалище в Лондон и офиси в над 130 страни по света. 

Набраните средства ще бъдат инвестирани в 3 целеви сектора: транспорт, енергетика, дигитални и информационни технологии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: