Как карантината влияе на минималната заплата в ЕС

Как карантината влияе на минималната заплата в ЕС Снимка: pixabay

По време на пандемията европейците продължават да търгуват в супермаркети, да чистят улици и да доставят стоки. Много от тях продължават да получават сравнително ниски заплати.

Карантинните мерки подчертаха неравенството и бедността сред работниците в ЕС. В сряда Брюксел започна нова поредица от консултации с обществени организации за това как да се отговори на нуждите на хората с минимални заплати.

Заместник-ръководителят на Европейската конфедерация на профсъюзите смята, че това е необходимо за икономическото възстановяване:

Трябва да увеличим търсенето, когато излезем от коронавирусната криза. Хората трябва да имат пари за харчене“, каза Естер Линч.

„Необходимо е да се увеличи покупателната способност на тези, които имат ниски заплати. За Европейския съюз и страните членки е много важно да има пари в икономиката и хората могат да ги харчат."

Консултациите започнаха, след като Испания се приближи до въвеждането на гарантиран минимален доход (дори за безработните).

Европейската комисия засега няма да установава единна минимална заплата за всички. Вместо това тя иска да предложи редица условия, които страните членки трябва да изпълнят, за да определят техния размер.

В момента минималната заплата в ЕС варира от 286 евро в България до почти 2000 евро в Люксембург.

Съпротивата срещу тази инициатива е особено голяма в скандинавските страни, където минималният доход се договаря колективно.

Всеки път, когато нещо работи добре в някои страни, има опасение, че европейският регулатор ще снижи стандартите“, заяви Яна Тоом, евродепутат от Естония.

Сега говорим за минимални стандарти, а не за максимални. Ако искате да плащате на персонала си, да речем, 70% от средната работна заплата, това е ваша грижа, но не трябва да бъде по-малко от 60%."

Сега Европейската комисия (ЕК) решава дали е необходимо да се заменят препоръките относно правилата за минимална работна заплата със законодателство, което да задължи държавите членки да ги спазват.

Няма смисъл да продължаваме да издаваме препоръки, които никой не следва - продължава Тоом. - Такива неща трябва да са задължителни и е съвършено ясно, че минималната заплата трябва да осигурява на хората достойни условия на труд.

Консултациите трябва да продължат до 4 септември. Но поради пандемията дейността на институциите на ЕС е забавена. И може да отнеме много време, преди минималната заплата да бъде ясно регулирана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: