Актуална информация за епидемичната обстановка на 03.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 03.03.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

В ДКЦ „Софиямед“ - централа, и ДКЦ „Софиямед“ - Люлин, започна имунизация срещу COVID-19 с ваксината„АстраЗенека". Манипулациите се извършват след предварително записване, а часовете до 14 ч. вече са заети.

Ако след този час останат ваксини, имунизацията на желаещите ще продължи без записване до 16 часа или до изчерпване на количествата ваксини.

При засилен интерес преминава ваксинирането в кабинета пред областната болница в Смолян, след като вчера от там обявиха, че в Деня на националния празник ще поставят ваксини на всички желаещи. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки и при огромен интерес към ваксините срещу заразата започна работата на медицинския екип.

Д-р Петър Янев коментира: „За един час са минали 13 човека. Общо взето не сме спирали работа. Повечето са предварително записани, като има някъде около трима извън списъка, дошли да се имунизират, тоест в унисон с така наречените зелени коридори, тъй като при нас ваксини към момента има за желаещите - ваксината на „АстраЗенека“. Средната възраст на ваксинираните е 70 години. Имаше и двама души под 40-годишна възраст. До този момент всички са здравноосигурени.“

Здравните власти в Благоевград отчитат тревожен ръст на заразените с коронавирус. Само за една седмица приетите за лечение в областната болница са се увеличили над три пъти. Отварянето на кафенетата и ресторантите може да влоши още повече ситуацията. На този фон кръговете от Световната купа за мъже в Банско минаха под знака на абсолютната сигурност, но с цената на денонощен труд на лекари и лаборанти. 

Само за последните два дни случаите на заразени с коронавирус в област Благоевград са 230. Толкова са и хората, настанени за лечение в болница.

Данните за България:

2403 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 14 563 теста. Положителните проби са 16,5% от всички изследвани през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал.

Най-много носители на инфекцията са открити в София - 737, следват Пловдив със 187 и Плевен със 129 новозаболели.

Броят на пациентите, които имат нужда от лечение в болница, надхвърли 5000 - общо 5009 пациенти с коронавирус са хоспитализирани, в интензивно отделение са 423 от тях. Починали са 83 души, като излекувани са отчетени 1781.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 10 294. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 50.

20 233 са поставените ваксини през последното денонощие. Общият им брой вече е 243 772. Общо ваксинирани лица с втора доза - 41 525.

По света:

В Гърция щабът за борба с коронавируса извънредно обсъжда нови мерки заради рекордния брой новозаразени - 2353 за денонощие. Очаква се да бъде въведена пълна карантина в цялата страна. Отрицателен рекорд отбелязват областите Атика, Солун и Ахаиа, които са в строга карантина повече от две седмици.Увеличеният брой на заразените с COVID-19 се дължи на новия по-заразен вариант, според епидемиолозите. Те настояват да се въведе поне за две седмици, а ако се наложи и за по-дълго време, национална пълна карантина.

Полицията получи заповед за масови проверки за причината за излизане на хората, които се движат навън. Налагат се масово глоби. 

Covid отделенията на болниците в Атина нямат свободни легла. Хоспитализираните се настаняват в други отделения, където лекарите не са специалисти по коронавируса. Опозицията отново призова за спешна мобилизация на частните клиники в цялата област Атика.

Италия удължи срока на някои основни елементи от коронавирусните си ограничения с още един месец до католическия Великден, който е в началото на април. Това означава, че забраните за пътуване между отделните области остават в сила.

Училищата в червените зони отново преминават онлайн. Забраните за пътуване остават в сила - италианците не могат да пресичат вътрешните граници на 20-те области на страната до 6 април. Изключения се правят за работа и по спешни случаи. Освен това училищата в най-рисковите райони, обозначени като червени зони, трябва да затворят, съобщи здравният министър Роберто Сперанца. Премиерът Марио Драги е утвърдил мерките и те влизат в сила от 6 март.

Занятията в началните училища в червените зони и в районите с над 250 заразени на 100 000 души ще се водят онлайн. Има обаче някои облекчения за културни институции в по-слабо засегнатите райони - театрите и киносалоните в жълтите зони ще могат да отворят от 27 март, с по-малобройна публика отпреди. Броят на починалите от коронавирус в страната надхвърли 98 хиляди - вторият най-висок брой в Европа след Великобритания.

Губернаторът републиканец на щата Тексас Грег Абът обяви днес отмяна на задължителното носене на маски и отваряне на всички магазини от следващата сряда, като добави, че вторият по брой на населението щат в САЩ разполага със средства да защити населението си от коронавируса, предадоха информационните агенции.

„От следващата сряда всички предприятия от всички видове могат да отворят на 100 процента от капацитета си“, заявява губернаторът в указ, с който се отменя задължителното носене на маска в щата, което беше в сила от юли 2020 г.

Това е най-радикалната отмяна на наложени заради коронавируса ограничения във всички американски щати, отбелязва Ройтерс, като посочва, че през последните седмици случаите на заразяване спаднаха в голяма част от света, включително в САЩ. 

Две общини от провинция Залцбург в Австрия - Радщат и Бад Хофгастайн - налагат строга карантина на жителите си. От четвъртък (4 март) всички лица над 16 години ще имат право да напускат пределите на общините само след представен отрицателен тест срещу коронавируса, направен не по-късно от 48 часа. Мерките ще са в сила 14 дни. Наложени са заради високия брой на новозаразените. Жителите на двете общини ще бъдат тествани за откриване на безсимптомни носители на инфекцията. В проверките за спазването на мерките  ще се включат и военните.

Словакия налага вечерен час от днес, страната се бори с най-високата смъртност от COVID-19 в света, предаде АФП. Словаците няма да може да напускат домовете си от 20 часа до 5 часа сутринта, се посочва в указ на правителството.

През деня гражданите са призовани да стоят у дома с някои изключения – посещения при лекар, ходене на работа и разходка сред природата или на домашни любимци. Вечерният час ще остане до 19 март, но може да бъде удължен. Страната с 5,4 млн. души население е с най-високо ниво на смъртност от коронавирус – 24 смъртни случая на 100 000 души през последните 14 дни, сочат изчисленията на АФП.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: