Актуална информация за епидемичната обстановка на 28.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 28.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Унгарският премиер Виктор Орбан се ваксинира с китайската ваксина срещу коронавирусна инфекция от Sinopharm. Той съобщи това на страницата си във Facebook.

В САЩ одобриха ваксината на Johnson & Johnson в екстрени случаи.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 113 милиона души, от които 2,5 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" над 113,7 милиона души са заразени по целия свят, над 2,5 милиона са починали.

Лидер по брой на потвърдените случаи са САЩ, където са идентифицирани 28,5 милиона заразени. На второ място е Индия (11 милиона), на трето - Бразилия (10,5 милиона), на четвърто - Русия, на пето - Великобритания (4,1 милиона). Повече от 3 милиона заразени са открити също във Франция и Испания.

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца подписа указ, с който се затягат настоящите ограничения. Контролът е засилен в Ломбардия и Пиемонт, по-специално в градовете Милано и Торино, които се намират в северната част на страната.

И двата региона от понеделник, 1 март, в класификацията на рисковите зони ще бъдат обозначени като „оранжеви". В същата категория е включен и регион Марке, разположен в централната част на страната и имащ достъп до Адриатическо море.

 У нас:

Да се възобновят зелените коридори за имунизация срещу COVID-19 там, където има възможност, разпореди днес министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в „Пирогов“.

От утре, 1 март, между 6,00 ч. и 23,00 ч., се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки – бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които отварят от 1 април.  

Посещението на ресторант за вечеря не крие рискове. Не съм убеден обаче, че ще бъдат спазени мерките, проблемът идва след 22,30 часа с музиката, с падането на някои задръжки. Не мястото е определящо, а начинът ни на поведение“, заяви доц. Ангел Кунчев и допълни, че ако ситуацията стане нетърпима, ще се прибегне до ново затягане на мерките.

България не можа да участва в учения на НАТО в Черно море, а страната е уведомила алианса и Генералния щаб на Румъния за това, съобщава bTV Новините.

Причината за отказа е  разкриването на случаи на коронавирусна инфекция на два кораба на ВМС на България.
На 27 февруари в Черно море започнаха учения на НАТО „Посейдон 21“ под командването на Румъния.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: