Актуална информация за епидемичната обстановка на 2 март 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 2 март 2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня.

У нас

Шуменската болница отново се препълни със заразени с коронавирус пациенти. Приети са 179 души, а в интензивното отделение са настанени 7 пациенти с усложнения. Хората, за които няма легла, се пренасочват към болницата в Търговище, където засега обстановката е по-спокойна.

В болниците в София със заповед на здравния министър се увеличава броят на леглата за лечение на Covid пациенти. Разкриват се допълнителни 80 легла, от които 50 са в Първа градска болница, 15 – в Четвърта градска, 35 в Пета МБАЛ и 10 във Втора градска болница.

В област Велико Търново тази седмица спират „зелените коридори“ за ваксинация. В региона заболеваемостта се увеличава. Приоритетно ще бъде осигуряването на ваксини за секционните избирателни комисии и хората, пряко ангажирани в изборите, както и за възрастните над 65-годишна възраст с придружаващи заболявания при личните лекари.

Данните за България

При направени 16 179 теста положителните проби за COVID-19 за последното денонощие са 2 588, съобщи Единният информационен център. 
Активните случаи в момента са 32 688, като 4 777 от тях се лекуват в болнични условия, а 414 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 1 085 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 117 души с усложнения от COVID-19.

За денонощието са ваксинирани 11 094 души, а от началото на кампанията на 27 декември 2020 г. ваксинираните у нас са общо 223 539.  Близо 38 775 души са с две поставени дози.

По света

В област Атика в Гърция строгите ограничителни мерки не дават резултат. По данни на гръцкото здравно министерство, въпреки локдауна през последния месец положителните случаи на COVID-19 са се увеличили с цели 128%. Вероятно ограничителните мерки ще бъдат удължени до 16 март.

Във Великобритания над 20 милиона души вече са получили първата си доза ваксина срещу коронавируса, обяви британското правителство. Същевременно са открити шест случая на заразени с бразилския щам, който вероятно ще се окаже по-заразен и по-устойчив на съществуващите ваксини.

От днес Турция отменя някои от строгите ограничения, за да може да съживи туризма. В много от туристическите зони е отменен денонощният комендантски час, освен това отварят врати ресторантите и кафенетата. Най-голямо е разхлабването на мерките в Истанбул, Анталия и Месопотамия.

В Чехия започва задължително масово тестване във всички средни и големи компании. Мярката няма да важи за малките фирми с под 50 служители.

Франция разреши ваксинирането с "Астра Зенека" на възрастните хора от 65 до 75 години със здравни проблеми като диабет и високо кръвно налягане. Обявеното снощи решение на министъра на здравеопазването Оливие Веран бе посрещнато с доста критики.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: