Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 1 март 2021 г.

Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 1 март 2021 г.

У нас 

Частните образователни центрове и школи, ресторантите и казината днес отварят отново врати за клиенти. Възобновяват се и туристическите пътувания в страната, съгласно издадената заповед от здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която очаквано се разхлабват редица противоепидемични мерки. Освен основните противоепидемични мерки, сред които задължителното носене на предпазни средства от страна на персонала и сядането на не повече от шестима души на една маса, от ресторантите са разработили и собствена иновация, с която да допринесат за ограничаване на разпространението на болестта, съобщава bgnes. Вместо традиционното хартиено меню, предавано от ръка на ръка, в някои заведения клиентите ги очаква QR код, чрез който могат да разгледат предлаганите от заведението специалитети на собствения си телефон. 

"Нашата основна цел е да държим пандемията на каишка. Основаната ни цел е да върнем спокойствието на хората, те да вярват в това, че ние успяваме да противодействаме на тази епидемия и да са спокойни за това, което предстои", заяви пред бТВ здравният министър. 

"Разполагаме с числата, свързани с доставките на ваксините, знаем целевите групи. Вторите дози се пазят в хладилниците на РЗИ. За ваксината на Оксфорд не пазят втора доза, защото при едните имаме 21 дни между първа и втора доза, при ваксината на АстраЗенека имаме 10 седмици", добави Ангелов. По думите му, ако страната разполага с достатъчно ваксини, 70% от населението може да бъде имунизирано до края на юни. „АстраЗенека“ не са доставили дори 40% от договорените дози, обяви министърът. Той добави, че ние не сме договорна страна с фирмата и затова пишем до Европейската комисия.  

В Пловдив няма да има зелен коридор за ваксинация. Тази седмица в града, а и в областта, ще се преустанови поставянето на имунизация срещу COVID-19 в денонощните кабинети. Заместник-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров заяви, че приоритетно ще се дава ваксина на личните лекари по отдалечените места. Той допълни, че на база получените в инспекцията ваксини, личните лекари ще получат по 20 дози за имунизация на пациенти. Междувременно в града започна масовото ваксиниране на членовете на секционните избирателни комисии с предварително заделени ваксини Pfizer. Д-р Аргиров сподели, че в организацията на партиите и общините има множество пропуск , както и неточности в списъците с членове на СИК и ангажираните в изборите служители и това затруднява работата на медиците, при положение, че трябва да бъдат ваксинирани 1 500 членове на секционни избирателни комисии.  

Зелените коридори за свободна ваксинация срещу Covid-19 в София отново работят, но под условие. В пунктовете в големите столични болници тече имунизация, ако няма чакащи от първите четири фази на ваксинационния план. На места ваксините вече са изчерпани и пунктовете отново временно не работят. На локално ниво всяко лечебно заведение решава дали да осигури "зелен коридор" според наличните дози ваксини. От сутринта работи пунктът пред Александровска болница. След 13.00 часа "зелен коридор" отвори и пунктът пред "Пирогов". "Зеленият коридор" във Военномедицинска академия временно е затворен поради изчерпване на наличните ваксини. Денонощният пункт пред болница "Света Анна" също затвори още снощи до получаване на нови дози от препаратите. 

Данните за България 

През изминалото денонощие у нас са регистрирани нови 332 случая на заразени с коронавирус при направени 2 531 теста, показват данните на Единния информационен портал. Най-много (82) са новозаразените в София-град. В момента в болници се лекуват 4 744 души, а 394 се нуждаят от интензивни грижи. Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 247 038. Активните случаи са 31 302. Излекувани са 205 545 лица. 408 от тях са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите с доказан COVID-19 са 10 191. През изминалото денонощие са регистрирани още 24 случая.  
За 24 часа у нас са поставени нови 2 685 дози ваксини, а с по две инжекции са ваксинирани 37 379 души. 

По света 

Министерството на външните работи на Гърция уведоми, че  е прекратена практиката за бързи антигенни тестове на всички шофьори на товарни камиони на ГКПП „Кулата – Промахон“, като от днес тестване ще бъде извършвано единствено на случаен принцип. 

От днес в Кипър започва третата фаза на облекчаване на мерките срещу коронавируса и излизане от наложения през януари национален локдаун. От днес също така страната възобновява полетите и работата на летищата си и започва да приема чуждестранни туристи, като България е в „червената” категория държави. Днес в класните стаи се връщат учениците от лицеите и техникумите. Отварят се отново музикални школи, образователни центрове и други институции за извънучилищни занимания, галерии, басейни и др. Всички, които се връщат на работните си места днес (учители, училищен персонал, както и работещи в другите обекти, които се отварят), задължително трябва да имат отрицателен резултат от бърз тест за Covid-19. Тестовете се извършват безплатно в рамките на организираната от Министерството на здравеопазването национална скринингова кампания. 

Масовото ваксиниране във Великобритания ще получи допълнително 1,65 милиарда паунда от бюджета, за да бъде постигната целта до 31 юли да бъдат ваксинирани всички пълнолетни. Проедвижда се 22 милиона паунда от програмата да бъдат използвани, за да се установи дали смесването на ваксините е функционално. Националното здравеопазване започна да приканва хората от следващата възрастова група по програмата, т.е., тези от 60 до 63 години, да си резервират часове за ваксиниране. 

Европейската комисия съобщи, че до края на март ще предложи законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу Covid-19. Новите документи може би ще се наричат "зелен пропуск", съобщава БТА. Предвижда се пропускът да бъде свързан с единен номер на всеки гражданин на ЕС, като по този начин ще бъде възможно да се удостовери дали той е ваксиниран, дали е преболедувал Covid-19, като ще може да се видят и извършените изследвания. Говорителят на ЕС допълни, че пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в съюза. 

Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини срещу коронавируса в чужбина, но производствените мощности не дават възможност да бъдат задоволени всички. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от БТА. Песков е коментирал и молбата на чешкия президент Милош Земан към Владимир Путин Русия да предостави на страната му ваксини "Спутник V", като е уверил, че производството ѝ непрекъснато се увеличава.

Чехия започна ваксинация срещу коронавируса на 27 декември и 644 300 души вече са имунизирани с препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca, които имат одобрение за поставяне в ЕС, издадено от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Чешките власти се надяват агенцията възможно най-скоро да регистрира и руската "Спутник V", посочва ТАСС.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: