Можем да подаваме сигнал за незаконна сеч чрез мобилно приложение

Можем да подаваме сигнал за незаконна сеч чрез мобилно приложение

Приложението е предназначено за обществено ползване от всички, загрижени за опазването на дивата природа.

Незаконната сеч в България е около ¼ от общия дърводобив. Чрез незаконния добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство у нас генерира скрити приходи от около 150 млн. лева годишно. Освен че води до сериозни финансови загуби за държавния бюджет, нелегалната сеч влошава съществено производствените, водоохранните и природозащитни функции на горите. Това показват проучванията на WWF, като разкриват още, че основните незаконни дейности са отсичане на  дървета без горска маркировка, извършване на сеч без разрешително, транспортиране на дървесина без съответния документ, както и манипулиране на количеството или качеството на добития материал. Всичко това води до сериозни екологични последици. В България обемът на незаконната сеч достига 2,4 - 2,7 млн. плътни куб. м. годишно. 

Като част от работата си по опазването на горите, природозащитната организация е разработила мобилното приложение „Спаси гората“. С негова помощ вече всеки може да подаде сигнал, ако стане свидетел на незаконни дейности или природни бедствия в горите. Приложението може да бъде изтеглено безплатно от Google Play. Проектът се подкрепя идейно  и от Изпълнителната агенция по горите.  

Мобилната апликация, която изработихме, може лесно да се ползва от всички граждани. Разхождате се в една гора, може да се локализирате, да видите има ли издадено позволително за сеч и да видите с какви параметри е то. Може да се окаже, че има позволително, но да е изсечено много повече, отколкото пише в позволителното, а това е проблем“, коментира пред 3eNews Нели Дончева, главен експерт в практика „Гори“ във WWF. Сигналите, които се изпращат от хората със съмнение за незаконна сеч, постъпват в специално звено към тел. 112 по електронен път, не чрез позвъняване, а по електронна поща, до която имат достъп горски специалисти и те знаят към кого да го насочат, обясни Дончева. 

Приложението дава възможност за подаване на три типа сигнал: за незаконна сеч, за камион с незаконна дървесина и за природно бедствие. След избора на сигнал, системата ни напомня да включим GPS-а на мобилното устройство, за да посочим точното си местоположение. Налична е и опция за прикачване на медийни файлове като снимки, видео или звукозапис. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: