Хубавата новина: Количеството на дивите панди в Китай е нараснало

Хубавата новина: Количеството на дивите панди в Китай е нараснало Снимка: https://www.pikist.com

Популацията на този вид панди расте, но средата им на обитаване остава под заплаха.

В наши дни е все по-трудно да се дочака такава хубава новина: броят на дивите панди в Китай е нараснал! През 2016 г. гигантската панда Ailuropoda melanoleuca е рекласифицирана от Международния съюз за опазване на природата като „уязвима".

 

Това се случва след почти 30-годишно пребиваване на тези животни в списъка на застрашените от изчезване видове. Според последното преброяване дивата популация на този вид панди е нараснала със 17% през последното десетилетие, като наброява повече от 1800 екземпляра, намиращи се в дивата природа.

И макар че това е страхотна новина, две нови изследвания показват, че все още съществува риск за гигантската панда поради непрекъснатото развитие на инфраструктурата и пашата на домашни животни.


За пръв път ново проучване, публикувано в списание Nature Ecology and Evolution през 2017 г., разглежда какво е довело до увеличаване на популацията и дали този ръст ще продължи и за в бъдеще.

 

„Искахме да разберем как средата на обитаване на пандите се е изменила през последните четири десетилетия, защото нивата на местоположението и взаимните връзки на местообитанията също са основен фактор, определящ риска от изчезване", каза Стюарт Пим, професор по природозащитна екология в Николаското училище по околна среда на Университета „Дюк".

 

Изследователите са използвали данни от спътникови снимки, за да изяснят какви са промените в земеползването във всички географски ареали на пандите. Те установяват, че местообитанието на пандите е намаляло с 23% за периода между 1976 и 2001 г., след което между 2001 и 2013 г. леко се е увеличило. Тази обнадеждаваща тенденция се дължи главно на забраните за комерсиално изсичане на горите в местообитанията на пандите, както и на създаването на специализирани резервати.

 

Но не всички промени в тези райони на Китай, които са благоприятни за пандите, са били положителни за животните: от 2001 г. насам е изградена много нова инфраструктура, като например пътища и водноелектрически централи. „Това беше основният фактор за фрагментацията на местообитанията - каза Пим. - През 2013 г. гъстотата на пътищата е почти три пъти по-висока от тази през 1976 г." През последните две десетилетия пашата на домашни животни е повредила една трета от всички местообитания на гигантските панди в Националния природен резерват „Ванланг", един от най-старите и най-важни резервати за панди в Китай.

 

Въпреки че няма единно постоянно решение, което да гарантира опазването на тези култови животни, изследователският екип предлага да се създадат защитни коридори за пандите между съществуващите участъци от средата им на обитаване. Това ще позволи на оставащите диви панди да се намерят и да се съберат, и ще предотврати изолацията на част от популацията..

В рамките на отделна съвместна изследователска инициатива на китайски и американски учени се изследва влиянието на добитъка върху местообитанието на пандите. Второто проучване, резултатите от което са публикувани през 2017 г. в списание Biological Conservation, показва, че през последните 15 години броят на домашните животни в китайския национален природен резерват „Ванланг" се е увеличил с 900%, което е довело до повреждане на една трета от всички места на обитаване на гигантските панди в парка.

 

„Тези проблеми не са уникални за нашата сфера на изследване, но са характерни за резерватите и естествените местообитания на пандите. Това не е само екологичен проблем, но и конфликт между общностите, резерватите, местните органи на властта и другите заинтересовани страни", добавя Ли Шен, доцент в катедрата по природозащитна биология в Пекинския университет, който участва във второто изследване.

 

Дългосрочният мониторинг показва, че пандите постепенно се изтласкват от райони, занимаващи се интензивно с животновъдство. Тези парцели, разположени в по-ниски участъци, са от решаващо значение за гигантските панди, особено през зимата и пролетта, тъй като популацията все още е под заплаха.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: