Най-голямата световна киноверига има „съществено съмнение“, че може да остане в бизнеса

Най-голямата световна киноверига има „съществено съмнение“, че може да остане в бизнеса Снимка: Screen Daily

AMC Theatres заяви в сряда, че има „съществено съмнение“, че може да остане в бизнеса след затваряне на локации по целия свят по време на пандемията от коронавирус.

Театралната верига, която затвори театрите си по-рано тази година, очаква да загуби между 2,1 и 2,4 милиарда долара през първото тримесечие. Компанията също така заяви, че приходите й са паднали до 941,5 милиона долара, което е спад с приблизително 22% от 1,2 милиарда долара през същото тримесечие миналата година.


Ние не генерираме ефективно никакви приходи", заяви компанията в сряда. AMC ще продължи да наблюдава „потенциалното премахване на различни правителствени ограничения за работа", но добави, че пред веригата има сериозни предизвикателства, дори и да бъдат премахнати ограниченията. Това включва студиата, които задържат показването на нови филми.


Дори правителствените ограничения за експлоатация да бъдат премахнати в определени юрисдикции, дистрибуторите могат да забавят пускането на нови филми до момента, в който оперативните ограничения ще бъдат облекчени по-широко на национално и международно ниво, което може допълнително да ограничи нашата дейност“, заявиха от компанията.


Компанията заяви, че има паричен баланс от 718,3 милиона долара към април. „Вярваме, че разполагаме с паричните средства, за да отворим отново театрите си и да възобновим дейността си това лято или по-късно", заяви AMC.


Нуждите ни от ликвидност след това ще зависят, наред с други неща, от времето на пълното възобновяване на операциите, времето на излизането на филмите и способността ни да генерираме приходи.“


Акциите на компанията нараснаха с 4%, след като първоначално се понижиха с 8% при ранната сутрешна търговия в сряда. Коронавирусната епидемия опустоши бизнеса с киносалоните. Големи и малки киносалони бяха затворени заради избухването на пандемията и някои от най-големите филми за годината - „Мулан", „Wonder Woman 1984" и „F9" - бяха забавени.


Кинотеатрите като AMC също са изправени пред друга екзистенциална заплаха, защото публиката може да гледа филми у дома. Такъв беше случаят с „Trolls World Tour" на Universal, който подмина театрите за излъчване. Решението на Universal да пусне „Trolls" при поискване от вкъщи предизвика вражда между студиото и AMC, водеща до забрана от страна на веригата да показва филмите на Universal в своите театри.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: