Русия ще си затваря очите за "пиратските" киносалони

Русия ще си затваря очите за "пиратските" киносалони Снимка: themoscowtimes.com

Министерството на цифровото развитие потвърди, че придвижда да вдигне забраната за излъчване на нелицензирани видеопродукти на западни компании

За опцията съобщи РИА „Новости”, позовавайки се на източник от бранша. Има обаче някои условия. „Такова видеосъдържание не трябва да се представя законно в руски онлайн услуги, не трябва да се наема в кината и не трябва да съдържа екстремистки материали и ЛГБТ пропаганда“, според източника на „Новости”. 

Агенцията не уточнява дали неясната формулировка "не трябва да се представя законно" практически не означава, че за незаконно представяне съответните органи просто ще си затварят очите

В същото време Министерството на промишлеността и търговията изключва възможността нелицензирани филми и сериали да се включат в списъка за паралелен внос (т.е., без разрешението на производителя), тъй като според номенклатурата на Евразийския икономически съюз (!) „видеопродукцията не е стока”, обясняват от ведомството.

След руската инвазия в Украйна, най-големите световни филмови компании и стрийминг платформи, включително Disney, Sony Pictures, Warner Bros. и Netflix, спряха разпространението на филми и сериали в Русия. Миналото лято депутат от Държавната дума предложи задължително лицензиране на чуждестранните филми, но Министерството на културата се противопостави, за да „предпази” руската аудитория от „идеологически съмнителни блокбастъри”. 

От 2022 г. руските киносалони са на ръба на оцеляването. Касовите приходи миналата година са паднали с 42%, съобщават от Фонда за кино. Според Асоциацията на собствениците на киносалони, от общо 5 700 киносалона в Русия 41% са затворени. 

За да оцелеят, някои кинозали организират "сиви" прожекции: продават билети за късометражни филми от малко известни автори, а „пускат” холивудска премиера „безплатно”, като екстра... Друга възможност е някой да наеме киносалона и да прожектира каквото си иска, с лиценз или без лиценз – и фиктивни „наематели” не липсват. По този начин киносалоните не нарушават руското законодателство, а за световното – кой го е грижа?!?

Политиката на незаконно ползване на нелицензирана продукция впрочем не е нищо ново в Русия. Последният скандален случай, за който съобщи „Коммерсантъ”, е изобретение, финансирано с над 300 милиона рубли държавна субсидия

Срещу тази солидна сума, плюс очаквани още 400 милиона рубли, концернът „Автоматика”, част от РОСТЕХ, е поел задължението да разработи антенна система за сателитни връзки, и я направи – с компоненти, закупени от Китай и китайски софтуер, чиито кодове „Автоматика” на всичкото отгоре не притежава... Според "Коммерсантъ", със случаят се е заела руската следствена комисия.

Руски медии разпознаха и части, закупени от AliЕxpress, в дроновете „руско производство”, които бяха представени на неотдавна приключилия икономически форум в Санкт Петербург – и това са само последните примери за „взаимстване” и директно копиране на технологии от цял свят, десетилетия наред.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: