Земята ще достигне критичен праг на температурата след 20 години

Земята ще достигне критичен праг на температурата след 20 години Снимка: pixabay

При сегашните темпове на затопляне, през следващите 20 години способността на Земята да поема почти една трета от антропогенните въглеродни емисии през растенията, ще се снижи наполовина

До такива изводи са стигнали учени от САЩ и Нова Зеландия. Резултатите са публикувани в Science Advances.

Учени от Университета в Северна Аризона, Центъра за изследване на климата в Удуел и Университета на Уайкато, Нова Зеландия са използвали данни за последните 20 години от измервателни уреди във всеки основен биом* по света.

В резултат на това изследователите са определили критичния праг на температурата, след която способността на растенията да улавят и съхраняват атмосферен въглерод намалява, а отделянето се ускорява. Превишаването на този праг означава, че Земята ще достигне критична температура.

Това изследване е първото по рода си. Преди това температурните прагове за фотосинтезата са изследвани само лабораторно.

Учените са посочили също така богатите на въглерод биоми, които ще пострадат първи. Сред тях са тропическите гори в Амазонка и Югоизточна Азия, както и тайгата в Русия и Канада.
 

*Биомите (природни зони) са големи съобщества от организми и средата на обитанието им, обхващащи определена географска област с характерен ландшафт и климаксна растителност, обусловени от зоналния климат. По същество биомите са големи екосистеми (макроекосистеми). 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: