Как едно нормандско село се противопостави на Илон Мъск

Как едно нормандско село се противопостави на Илон Мъск Снимка: pixabay

Сен Сение дьо Бьоврон, едно село в Нормандия с население едва 350 жители, каза „не” на Илон Мъск, един от най-богатите хора в света. Селото не иска антените, които основателят на Tesla възнамеряваше да инсталира в полето край него за своя проект за сателитен интернет.

Във Франция за проекта Starlink са направени заявки за четири такива станции, едната от които в Сен Сение дьо Бьоврон, съобщава La Presse. Националната честотна агенция на Франция (ANFR) е разрешила изграждането ѝ край селото, тъй като според нея тези комуникационни станции предават само към небето и не представляват риск за населението. Според държавната агенция, от създаването на сателитите преди 50 години във Франция има около сто подобни станции.

Но единствено селото Сен Сение дьо Бьоврон се противопоставя на Starlink. Кметството е издало декларация за отказ за изграждането на антените. В района има много животновъдни ферми и местните хора са обезпокоени от липсата на достатъчно данни за възможните последици върху здравето на хората и животните. Те наричат проекта „безполезен“. Както емоционално коментира един от тях: „Интернет вече съществува, защо го търсите на Луната?“

Засега не е ясно какво ще се случи оттук нататък. От ANFR са обещали да предприемат мерки за оценка на въздействието върху средата.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: