Давос 2020: 65% от бъдещите първокласници ще работят професии, които все още не съществуват

Давос 2020: 65% от бъдещите първокласници ще работят професии, които все още не съществуват Снимка: Unsplash.com

Към момента наблюдаваме появата и възхода на професии, които допреди 10 или дори 5 години все още не бяха познати за никого, пише в доклада.

На тазгодишния Световен икономически форум (WEF), който се провежда всяка година в Давос, Швейцария, беше представен статистически доклад на тема „Бъдещето на професиите“

Според доклада сегашните юноши и малки деца ще се развиват в доста по-различна професионална среда в бъдеще. Един от изводите на изследването е, че повече от половината деца в предучилищна възраст или 65% от бъдещите първолаци ще работят професии, за които все още не сме чували, съобщават от британския Business Reporter.

 

Изследването обхваща 9 основни бизнес сектора в 15 икономически области и региона. В него взимат участие основно главни HR специалисти, изпълнителни директори и хора със стратегически функции, които общо отговарят за повече от 13 млн. служители в цял свят.

Според анализа технологичната революция, демографията, геополитиката и социо-икономическият фактор са основните причини за рязко променящата се професионална атмосфера в световен мащаб.

 

Представеният доклад прогнозира най-голям ръст в заетостта в сферата на компютърните технологии и математическите науки, архитектура и инженерство, мениджмънт, бизнес и финансовите операции. Предвижда се най-слабо да бъде търсенето на специалисти за професионални направления като офис администрация, производство и ръчен труд, изкуство, дизайн, забавления, медии и спорт, строителство и добив

 

Много изследователи приемат, че човечеството е навлязло в Четвъртата индустриална революция. Напредъкът в области като изкуствения интелект (AI), роботиката, нанотехнологиите, 3D принтирането, генетиката и биотехнологиите само потвърждава това наблюдение. Промените, които настъпват с промяната в мисленето и възприемането на жените в различни професионални области, също дават своето отражение в сформирането на нова бизнес реалност. Демографският фактор и появата на интернет поколението, което няма същите професионално-етични разбирания като предходните поколения специалисти, играят ключова роля за стратегиите, които бъдещи и настоящи бизнес лидери ще предприемат от тук нататък.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: