Съдбата на вундеркиндите – благословия или проклятие?

Съдбата на вундеркиндите – благословия или проклятие? Снимка: brainworldmagazine.com

Започвайки от Моцарт и Паганини, добрият старт не винаги е гаранция за щастлив живот

В по-близко време, един от най-талантливите мъже в историята е Уилям Джеймс Сидис, роден на 1 април 1898 г. в САЩ, в семейство на еврейски имигранти - лекари от Украйна. На шест години Уилям говори седем езика, чете старогръцки и има най-високия тест за интелигентност в историята от 260 точки. Постъпва в Харвард на 11, разкривайки необятни способности в областта на висшата математика

William James Sidis: The Man Who Spoke 25 Languages - History of Yesterday
Уилям Джеймс Сидис, снимка - historyofyesterday.com

Завършва на 16, преподава, изнася шокиращо авангардни лекции, пише трудове – но остава саможив и крие интелектуалните си качества. Умира в пълна неизвестност на 46 години от мозъчен кръвоизлив

Само на 9 години, пакистанката Арфа Карим е автор на различни приложения, използвани от Microsoft. Бил Гейтс веднага я кани да работи в главния офис на Microsoft и постъпвайки там през 2004 г., Арфа става медийно лице на корпорацията. 

Arfa Karim Randhawa | Pride of Pakistan | Commemorations |  PrideOfPakistan.com
Арфа Карим, снимка - prideofpakistan.com

Предричат ѝ светло бъдеще в информационните технологии, но всичко приключва, когато епилептичен пристъп уврежда мозъка на Арфа. Бил Гейтс лично плаща за лечението ѝ, събира и високоспециализиран медицински екип, който да се грижи за нея, но уврежданията са необратими и на 14 януари 2012 г. Арфа умира само на 17 години. 

Подобна е съдбата и на „съветския гений” Павел Коноплев, който едва на 6 години отбелязва 142 точки на тест за интелигентност, при положение, че само 1% от хората надхвърлят летвата от 140. По препоръка на детски психолог детето веднага е преместено от първи клас в четвърти. Завършва гимназия на 15 години, следва изчислителна математика и кибернетика, а през 1989, едва на 18, е депутат в районния съвет. 

Павел Коноплев, снимка - boom.ms

Само след една година обаче изпада в тежка депресия, довела до многобройни опити за самоубийство. С ясна диагноза - или без такава, го лекуват със силни лекарства, които му причиняват тромбоза, от която вероятно и умира на 29 години.

На 4 години Ника Турбина пише зряла поезия, а събраните ѝ съченения, издадени пет години по-късно, са преведени на 12 езика. През 1986 г., на 12 години печели „Златен лъв” на фестивала на поезията във Венеция, на 13 сама заминава за САЩ, на 15 играе във филм, на 16 се лекува при 76-годишен швейцарски психиатър, за когото се омъжва... 

Забытая ещё при жизни. История поэтессы-вундеркинда Ники Турбиной | Персона  | Культура | Аргументы и Факты
Ника Турбина, снимка - aif.ru

След неуспешни опити да се реализира, развива гърчове, пристрастява се към алкохола и към престоите в психиатрични клиники. Загива на 27 години, падайки от прозорец при неизяснени обстоятелства. 

Разбира се, сред децата-чудо има и щастливци, които правят добър избор за живота си. Ким Ун Йънг с IQ около 210, на 5 години знае корейски, японски, английски, френски и немски и южнокорейската телевизия го показва „на живо” да решава сложни диференциални уравнения. На 8 години е поканен да работи в NASA, където остава 10 години. 

Знаменитые люди Кореи. Ким Ун Ен, человек с самым высоким IQ, его... |  Интересный контент в группе 《Корейский Альянс》
Ким Ун Йънг, снимка - ok.ru

На 18 се чувства толкова изтощен, че се връща в родината си, завършва строително инженерство, става доктор на науките и университетски преподавател и живее щастливо като обикновен гражданин. 

Шокиращите обрати в живота на децата-звезди като Макколи Кълкин и Линдзи Лоан също говорят за странните обрати в психиката на рано изявилите се таланти, чиято съдба изглежда не ги води често до щастлив и успешен живот. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: