Най-добрите градове за живот след 18 месеца пандемия

Най-добрите градове за живот след 18 месеца пандемия Снимка: pixabay.com

Анкета на 27 000 градски жители от цял свят определи мегаполисите, които не са заспали „зимен сън” по време на пандемията, а са се опитали да създадат на своите граждани условия за нормален живот, развлечения, култура и бизнес.

Заради ковид-периода мнозина може да си помислят, че пандемията обезсмисля живота в града заради блокирането на голяма част от типичните градски характеристики – работа, развлечения, култура, социален живот. Световноизвестни личности дори прогнозираха, че хората ще пренасочат идеите си за местожителство към провинцията. Но грешат. 

Градовете се адаптираха, хората общуваха както никога досега, съседи, които до вчера се разминаваха като непознати, станаха близки приятели, градските власти се бориха, за да запазят бизнеса на жителите си и дори намериха начин да им предложат развлечения,  казва Time Out Index. 

Ако обаче пандемията промени нещо относно градовете, това са критериите, по които жителите им ги оценяват. Новият списък на Time Out Index събира фаворитите чрез много необичайни досега въпроси - не само за храна и култура (както обикновено), но и за обществени проекти, зелени площи и устойчиво развитие. 

В класацията влязоха градове, които мислят и за днес, но и за утре, т.е., новото, което градските жители вече ценят, е волята за интелигентно развитие. Така класацията подрежда наред с „обичйните заподозрени” и много нови градски популации – някои от тях неподозирани.

Сред първите 30 са шест града в САЩ, в това число и фаворитът Сан Франциско. Канадската столица Монреал и Мексико Сити попълват американската група.

Европа присъства с 12 града, сред които и две столици от Източна Европа – Прага и Будапеща. Седем мегаполиса, представят Азия, а Австралия влиза в класацията с два.

Заслужава да се отбележи едно от неочакваните попълнения - Тел Авив, град, който обикновено влиза в новините със случаи на терористични инциденти. Днес обче Тел Авив може да се похвали с висок международен рейтинг, силно, богато и високотехнологично общество и голям процент ваксинирани. Израелската столица е и „най-весел град” на планетата, а по качество на зведения за хранене се нарежда на второ място след Шанхай. 

Една от най-важните оценки за Тел Авив обаче е определението, че това е „град, в който можете свободно да изразите себе си” – характеристика, която най-добре показва в каква посока пандемията е променила ценностите ни. 

Ето и цялата класация, от 1 до 30 (прочетете я и помислете как се справя вашия град): Сан Франциско, Амстердам, Манчестер, Копенхаген, Ню Йорк, Монреал,  Прага, Тел Авив, Порто, Токио, Лос Анджелис, Чикаго, Лондон, Барселона, Мелбърн, Сидни, Шанхай, Мадрид, Мексико Сити, Хонгконг, Лисабон, Бостън, Милано, Сингапур, Маями, Дубай, Пекин, Париж, Будапеща, Абу Даби.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: