Битката за Афганистан тепърва започва - обзор

Битката за Афганистан тепърва започва - обзор Снимка: rtbf.be Ахмад Масуд

Сили на съпротивата са завзели три ключови области в афганистанската провинция Баглан, което е ясен знак, че контролът на талибаните над страната далеч не е сигурен.

Снимки и видеоклипове, разпространени в социалните мрежи вчера, показват, че местните бойци започват да отвръщат на ударите. Местни и ирански източници съобщават, че талибаните са били атакувани в няколко района и са понесли големи загуби. Областите Бану, Пол-е-Хесар и Де Салах са били завзети от силите на съпротивата с жестоки боеве, а около 60 талибански бойци са убити или ранени, съобщава express.co.uk.

Силите на съпротивата ръководи Ахмад Масуд, завършил King’s College London и посещавал една година Кралската военна академия Sandhurst. В обръщение към световните лидери той заяви: „Талибаните не са проблем само за афганистанския народ. Под контрола на талибаните Афганистан ще се превърне в територия на радикалния ислямистки тероризъм, където ще се излюпят нови сценарии срещу демокрациите. От опит знаем какво ни очаква”.

Ахмад Масуд е син на Ахмад Шах Масуд, така нареченият „лъв на Панджишар“ и бивш лидер на Северния алианс, който в крайна сметка свали талибаните през 2002 г. с подкрепата на ЦРУ, но беше убит от Ал Кайда дни преди атентатите на 11 септември. 

Сега 32-годишният Ахмад продължава делото на баща си и обеща, че армията му ще се бори „до последен дъх“. През последните 72 часа към нея се присъединяват десетки обучени на запад войници от афганистанската редовна армия и членове на афганистанските специални сили, които бягат от Кабул, „отвратени от капитулацията на командирите си”.

Ако талибанските военачалници предприемат контраатака, ще се сблъскат с „твърда съпротива“, заяви Ахмад Масуд. Той обаче призна, че военните мощности и логистика на неговата армия няма да бъдат достатъчни и призова „нашите приятели на Запад да намерят начин за незабавни военни доставки”.

Междувременно, тълпите желаещи да напуснат страната, се увеличават, макар че въоръжени групи талибани призовават тези, които нямат документи, да се откажат. Тази седмица в социалните мрежи бяха разпространени снимки на десетки афганистанци, покатерили се на американски транспортен самолет. Друго видео показа как двама души падат от военен самолет, излитащ от Кабул. 

На единствената писта за излитане и около нея са били убити най-малко 12 души, съобщиха представители на НАТО. Говорител на посолството на САЩ посъветва американците в Афганистан да не пътуват до летището в Кабул, без да са получили конкретни инструкции от представител на американското правителство. 

Президентът на САЩ Джо Байдън е обект на остра критика заради поведението му в ситуацията. Бившият британски премиер Тони Блеър нарече решението му „опасно, трагично, ненужно, имбецилно”, а мнозина политически анализатори предричат, че изтеглянето на американската армия от Афганистан ще се превърне в края на Байдън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: