„Чипровско пиво“ – историята на един млад предприемач

„Чипровско пиво“ – историята на един млад предприемач Снимка: Личен архив на Цветомир Стефанов

Едва шестнадесетгодишен Цветомир Стефанов създава своя собствена марка бира

В тези времена ние, младите, биваме доста често упреквани за действията си, за мечтите си, а дори и за същността си поради една или друга причина. Историята на Цветомир Стефанов, обаче, не е от този тип, тя е доказателство, че и сред нас има хора, които имат какво да покажат на света. И сред нас има добри предприемачи, художници, журналисти, икономисти и стойностни млади таланти.

Едва шестнадесетгодишен той създава своя собствена марка бира и продължава да я развива с помощта на своето семейство. Не след дълго отваря и пивоварна, а "Чипровско пиво" продължава да радва ценителите със своя изтънчен вкус, галещ небцето. Град Чипровци се превръща в основния топос на магията, а всеки, опитал бирата, свързва мястото с Цветомир и "Чипровско пиво". 

Здравей, Цеци! Защо точно бира, откъде дойде идеята?

Здравей! Идеята дойде в резултат от любовта ми към производството на напитки и усилията ми към търсене на предприемаческа идея. Още от малък бях неотлъчно до баща ми, когато той правеше домашна ракия и вино. Бях любознателен и исках да науча същността на процесите на производство. Четейки във форум в интернет за тези напитки, аз попаднах на тема, в която се разказваше за производство на домашна бира.

Това грабна вниманието ми още повече. Задълбочих се в разучаването на тази технология. Всяко ново знание увеличаваше любопитството ми многократно. Стигаме до 18 ноември 2018 г., когато аз, едва шестнадесетгодишен, запретнах ръкави и заедно с моя баща сварихме първата бира, варена някога в Чипровци. Резултатът ни впечатли. Правихме нови партиди, а бирата ставаше все по-добра и по-добра. Там някъде ни хрумна и идеята да вдигнем дейността на следващо ниво и да започнем това предприемаческо приключение.

Сам ли разработи рецептата?

Както първата от 18 ноември 2018г., така и всяка следваща варка е направена по мои собствени рецепти. Дори и да взаимствам някоя рецепта от разен източник, аз винаги слагам моя почерк.

Спомняш ли си реакцията, когато представи "Чипровско пиво" за пръв път? 

За пръв път представихме "Чипровско пиво” на Фестивала на чипровския килим през април 2019. Бяхме приготвили 500 бутилки пиво. На първия ден от фестивала от 9:00 ч. до 12:00 ч. бирите свършиха. Моите приятели и съграждани, както и туристите, дошли на фестивала, не само харесаха продукта, но и го заобичаха.

Наскоро отваряш и собствена пивоварна. Разкажи ни за нея. 

Пивоварната официално отвори врати на 16 юли 2021 г. Интересното при нас е, че не изполваме закупена готова инсталация за производство на занаятчийска бира. Нашето оборудване е проектирано, сглобено и монтирано от самите нас (аз и моя баща).

То няма аналог нито в България, нито в света, за разлика от това има душа. Капацитетът на една варка е 170 л., което прави около 10 000 бутилки 0.330 л на месец. Процесът на регистрация на пивоварната и получаване на всички необходими документи за извършване на дейността ни отне 1 година и 4 месеца.

Какво те подтикна да наречеш продукта именно "Чипровско пиво"? 

Пред нас никога не е стояла дилемата как да се казва пивото. Чарът на занаятчийските бири е това, че те преди всичко са местни. Целта е бирите да се произвеждат в малки партиди, най-често семейно и да носят духа на населеното място, в което се произвеждат. 

Когато създаваш бирата, си все още ученик, не се ли опасяваше, че ще срещнеш неодобрение? 

Винаги може да срещнем неодобрение. Но мисълта цял живот да се опасяваш, че нещо няма да се получи и да не предприемаш рискове, да не правиш това, което харесваш, направо ме побърква. В крайна сметка, ако нещо не се получи, вдигаш глава, правиш корекция и опитваш отново.

Най-големият риск е да не рискуваш, тогава провалът е 100% сигурен!

Смяташ ли да разработиш и друг вид алкохол занапред? 

Хрумват ми подобни идеи, но на този етап предпочитам да ги запазя за себе си. Представям си Чипровци в бъдеще като място, което да се слави с произовдството на разнообразен и качествен алкохол.

Къде можем да открием твоята бира? 

"Чипровско пиво” може да се открие в специално селектирани бирени или фермерски магазини или бутикови ресторанти. Често посещаваме и фермерски пазари и събития, свързани с крафт културата. Но най-вече "Чипровско пиво” може да се открие в Чипровци, в нашата малка скромна пивоварна.

Всеки е добре дошъл, като освен да опита вълшебната напитка той ще има възможността и да се запознаем, да разгледа оборудването, да му разкажа за технолигията и за пикантните истории от кухнята на нещата.

В тези тежки времена е много трудно да останем позитивни. Какво те мотивира? 

Мотивират ме усмивките на лицата на доволните клиенти, вкусът на всяка нова експериментална варка, която се е получила превъзходно, както и малките победи, които постигам. Но за съжаление, мотивацията е нещо нестабилно и несигурно. Напусне ли ме мотивацията, аз разчитам на своята дисциплина. Така вървя напред дори и в трудните моменти, когато "вятърът е срещу мен”.

Каква е твоята мечта като млад предприемач? 

Мечтая всички от семейството ми да са живи и здрави. Аз също да съм жив и здрав, за да правя това, което обичам. Всичко друго автоматично поставям в графата цели и то рано или късно се осъществява.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: