Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 14.02.2021 г.

Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 14.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света

С помощта на смартфон, USB и тест лента скоро ще бъде възможно само за няколко минути да разберете дали сте заразени с коронавирус. По проекта Cordial-IT се разработва тест за Covid-19 със слюнка, който може да се направи с помощта на мобилен телефон.

Жителите на три региона в Чехия, където в момента ситуацията с коронавируса е най-тежка, не могат да напускат регионите си без основателна причина. КПП-та по границите на областите следят за спазването на забраната.

От полунощ в събота за жителите на австрийския Тирол и Чехия се въвеждат ограничения за влизане в Германия. Когато преминавате границата, трябва да покажете отрицателен тест за коронавирус и да се регистрирате на специален уебсайт. Прекратена е железопътната връзка между Германия и Тирол, където южноафриканският щам на коронавируса циркулира активно.

В същото време полското правителство временно облекчи санитарните ограничения. Ски курортите, басейните и театрите са отворени за обществеността. Властите се ангажираха да не въвеждат нови мерки, освен ако след две седмици не настъпи вълна от нови инфекции.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 107,4 милиона души, от които 2,3 милиона са починали. Според университета "Джон Хопкинс" заразилите се в света са над 108,1 милиона души, над 2,3 милиона са починали.

С най-много потвърдени случаи остават САЩ, където са открити 27,4 милиона заразени. На второ място е Индия (10,8 милиона), на трето - Бразилия (над 9,7 милиона), Великобритания е четвърта, а Русия заема петото място. Повече от 3 милиона заразени са открити във Франция, над 2 милиона - в Испания, Италия, Турция, Германия, Колумбия, Аржентина.

В събота белгийците се втурнаха към фризьорите. Салоните в цялата страна отново са отворени с по-малко строги санитарни разпоредби. Тъй като броят на инфекциите намалява, зоологическите градини и къмпингите отново очакват посетители. Понастоящем броят на новите ежедневни случаи в Белгия е между 2 000 и 2 500, докато смъртните случаи от Covid-19 намаляват.

У нас

От 1 март задължително отваряме ресторантите, а от утре пускаме учениците от всички паралелки в малките населени места да учат присъствено“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в Многопрофилната болница за активно лечение в Исперих, съобщиха от Министерски съвет.

"Пикът на новата вълна ще настъпи преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. В последните дни от 96 направени проби имаме 68 положителни за британския вариант“, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според данните на Единния информационен портал, новозаразените с Ковид 19 през изминалото денонощие са 506, а 14 души са починали.  В сравнение с миналата неделя, стойностите са сходни - тогава новите случаи бяха 493, а починалите - 9.

Сдружението на заведенията в България (СЗБ) дава 1 000 лв. награда на първия човек, който им изпрати доказателства, че здравният министър проф. Костадин Ангелов или шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски ходят на ресторант. От организацията обещават и още 900 лв. под формата на ваучери. Повод за обявените награди са получени сигнали, че двамата ходят по заведения и ресторанти, обясняват от организацията във Фейсбук.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: