Деница Сачева: Запазихме близо 300 хиляди работни места

Деница Сачева: Запазихме близо 300 хиляди работни места

Повечето социално-икономически мерки, предприети от правителството заради пандемията, ще действат до края на септември

Благодарение на предложената от правителството мярка 60/40 са запазени близо 300 хиляди работни места. За целта са изплатени 825 млн. лева, заяви социалният министър Деница Сачева, която днес бе на посещение в Разград. 

Министър Сачева посочи още, че по една от най-дискутираните напоследък мерки - „Запази ме", вече са изплатени около 18 млн. лева на 42 хиляди души.

„Отделили сме допълнителни 13 млн. лева по тази мярка заради това, че бизнесите остават затворени още един месец. Имаме готовност, ако се наложи, да я удължим толкова, колкото е необходимо", каза още министърът.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева уточни, че всички социално-икономически мерки, особено мярката 60/40, ще действат до края на септември.

За родителите и децата, които трябва да се обучават дистанционно, са отделени 73 млн. лева, като с тях вече са подкрепени почти 40 хил. семейства, посочи още министър Сачева.

На този етап подкрепата от 50 лева за пенсионерите ще се дава до края на март. По думите на министър Сачева няма още решение, но по всяка вероятност ще се вземе такова подкрепата да продължи и през април, тъй като извънредната епидемична обстановка е удължена до края на април.

„Ние обвързваме даването на тези 50 лева именно с епидемията и с това, че средният разход на един пенсионер за лекарства на месец е 56 лева. Така че 50 лева са разходите, с които ние бихме могли да ги подкрепим в процеса на пандемията", допълни социалният министър.

В Разград министърът на труда и социалната политика посети предприятието за производство на бутала „Дружба" АД, а също и завода за керамични плочки в Исперих. Двете фирми са се възползвали от мярката 60/40.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: