Секторите транспорт и туризъм ще бъдат подкрепени с нови 40 млн. лева

Секторите транспорт и туризъм ще бъдат подкрепени с нови 40 млн. лева

700 милиона лева са изплатените досега средства по мярката 60/40, заяви социалният министър Деница Сачева

Правителството ще подкрепи секторите туризъм и транспорт с още 40 милиона лева по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Целта е запазване на работните места до края на март. Преди това им бяха отпуснати други 40 милиона лева.

„Това е програмата, с която подпомагаме секторите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. До този момент по антикризисната мярка бяха вложени допълнителни 40 милиона лева в подкрепа на тези засегнати бизнеси. Сега увеличаваме бюджета на програмата с още 40 милиона лева, така че прилагането й да може да продължи до края на март“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на днешното правителствено заседание.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че само по мярката за посочените най-засегнати сектори правителството е помогнало до момента на 1 785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазени са над 26 000 работни места. 

„Дали сме подкрепа на 26 000 семейства в условията на пандемията, причинена от COVID-19. Продължаваме активно да подпомагаме нуждаещите се, а това става възможно благодарение на добрата работа на Министерството на финансите“, подчерта премиерът Борисов.

Според министър-председателя ваксинирането срещу коронавирус е изключително важно. Така ще имаме възможност по-бързо да излезем от настоящите противоепидемични мерки, категоричен бе Борисов.

По време на заседанието на правителство министър Сачева информира също, че по мярката 60/40 вече са изплатени 700 милиона лева, а по програмата за затворени бизнеси са получени заявки на стойност над 20 милиона лева. 

Министър Деница Сачева докладва още и за оказаната помощ на пострадали граждани при валежите и придошлите води. „Ще отпуснем на подалите заявки граждани по 375 лева еднократна помощ, хранителни пакети и продукти. Имаме готовност също да осигурим еднократна помощ и на хората, които са загубили документите си заради кризата“, заяви още министър Сачева.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: