Деница Сачева: Домовете за възрастни от стария тип ще бъдат закрити

Деница Сачева: Домовете за възрастни от стария тип ще бъдат закрити

Над 750 милиона лева са предвидени за предоставяне на тяхно място на модерни услуги

Повече от 750 милиона лева са заложени за деинституционализацията на възрастни в новия програмен период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на труда и социалната политика. Това съобщи министър Деница Сачева.

Предвижда се домовете от стария тип да бъдат закрити и заменени от модерни социални услуги. Документът ще регламентира както изисквания към образованието на кадрите в сектора, така и обективни критерии за кариерното им израстване, каза още Деница Сачева по време на срещата си днес с представители от сферата на социалните услуги и патронажната грижа от Добрич и региона.

Увеличението на възнагражденията на специалистите и въвеждането на държавни стипендии за студентите, които изберат специалност в сферата на социалните дейности, също бяха предмет на разговора.

По думите на министър Сачева грижата за хората ще остане основополагаща и в следващите години ще има добра реализация. „Това я прави професия с бъдеще и ние трябва да стимулираме младите хора да се занимават с това“, заключи тя.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: