Стартират проверки за качеството на храната по мярката „Топъл обяд"

Стартират проверки за качеството на храната по мярката „Топъл обяд"

От програмата, финансирана от Европейския съюз като отговор на пандемията, се възползват 60 000 нуждаещи се

Започват проверки на качеството на храната, предоставяна на близо 60 000 нуждаещи се в страната по мярката „Топъл обяд". Ще се търси обратна връзка с потребители, ползващи тази социална услуга, съобщи Министерството на труда и социална политика.

При постъпили жалби и сигнали ще се проверяват фактите и обстоятелствата, описани в тях. При необходимост от съдействие ще бъдат инициирани отново съвместни проверки с представители на Българската агенция по безопасност на храните, уточняват от социалното министерство.

Мярката „Топъл обяд" се финансира от Европейския съюз като отговор на пандемията от COVID-19 по механизма REACT-EU. Към настоящия момент по нея се осъществяват 216 проекта. 

Топъл обяд получават хора без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в невъзможност да осигурят основните си жизнени потребности и нямат близки, които да се грижат за тях. 

Подкрепата по тази мярка се отнася и за хора, за които рискът от заразяване с COVID-19 или от неблагоприятно протичане на инфекцията е по-висок. Те получават всеки работен ден топъл обяд, който включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: