Деница Сачева: В България сега 160 хил. младежи нито учат, нито работят

Деница Сачева: В България сега 160 хил. младежи нито учат, нито работят

Социалното министерство предвижда 1,6 милиона лева за насърчаване на заетостта сред ромския етнос

В България около 160 хиляди млади хора нито учат, нито работят. Важно е да ги идентифицираме, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Това тя заяви по време на събитие на посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред ромското население.

Ще използваме положителния опит от Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Ще предложим и възможности за валидиране на съществуващи умения, така че хората в общностите да се реализират пълноценно на пазара на труда, коментира министър Сачева. 

Акцент в Плана за възстановяване и устойчивост и в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се дава на младежката безработица. В Националния план за действие по заетостта ще бъдат предвидени 1,6 млн. лв. за програми за насърчаване на заетостта.

„С повишаването на минималната работна заплата ще бъде увеличено и възнаграждението на ромските медиатори, които имат ключова роля в идентифицирането на хората и обхващането им за пазара на труда“, допълни Сачева.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: