По новата програма „Патронажна грижа“ вече работят 30 общини

По новата програма „Патронажна грижа“ вече работят 30 общини

Мярката е за хора над 65 години, за реализацията й са предвидени повече от 16 млн. лева

Общо 30 общини в България вече предоставят услуги по новата програма „Патронажна грижа +“, финансирани със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. 

С нея се гарантира продължаване на подкрепата в дома за възрастните хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хората с увреждания или поставените под задължителна карантина. Те получават здравно-социални услуги в дома си, но могат да заявят и доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, както и да потърсят съдействие за неотложни административни услуги, съобщи Министерството на труда и социалната политика. 

За първи път по новата мярка „Патронажна грижа +“ се дава възможност общините да подпомогнат социалните услуги, делегирани от държавата дейности, за да се адаптират към условията на COVID-кризата. 

Подкрепата за социалните услуги включва тестване на потребителите и персонала за коронавирус, преграждане на помещения с цел изолиране на заразени потребители, дезинфекция на сградите, закупуване на техника за дистанционна работа и заплащане за извънреден труд на персонала. 

Ето кои общини са се възползвали от новата програма: Антоново, Ардино, Борино, Ботевград, Братя Даскалови, Брезник, Велинград, Видин, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Долна баня, Етрополе, Карнобат, Ковачевци, Копривщица, Костенец, Луковит, Оряхово, Пловдив, Пордим, Първомай, Садово, Стражица, Сърница, Тополовград, Угърчин, Чирпан, Якимово, Якоруда и Столична община. 

Общата стойност на проектите е над 16 млн. лева. 

Вижте тук какви услуги могат да получат нуждаещите се: 

https://esf.bg/procedures/patronazhna-grizha/  

Общините могат да подават проектите си до 31 май 2021 г. в ИСУН.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: