България все още не проявява разбиране за дълбочината на Зелената сделка

България все още не проявява разбиране за дълбочината на Зелената сделка

Коментар на Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите

България все още не проявява разбиране относно дълбочината на Зелената сделка. Това каза бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов за Bloomberg. Зелената сделка е план за бъдещето на Европа, за нов тип технологична икономика, представена приемливо за обществото, поясни той. 

"Европейската зелена сделка е планът на Европа за връщане към мястото, което заемаше в света преди 10 години, преди да загуби позицията си на икономически лидер и на политически водач".  

„Става въпрос за технологична смяна на икономиката. Зелената политика е по-скоро опорната точка, върху която нещата да бъдат поднесени на обществото. Това е дългосрочен проект, а в момента виждаме кои правителства са на ниво и кои - не толкова. Проектът е възможност Европа да продължи на по-висока скорост да структурира икономиката си в бъдеще, така че тя да започне да придобива онзи нов облик, който ще бъде доминиращ през следващите около 20 години. Виждаме, че той ще бъде базиран на новите технологии“, обясни Дацов.  

Той смята, че е нормално този процес да задълбочи различията между по-богатите и по-бедните държави в ЕС. "Това води до по-голяма динамика и в икономическите, и в социалните проекти, които текат с различна скорост в различните страни. Водещите страни задават прогреса и е глупаво да се опитваме да намалим тяхната скорост", подчерта Дацов, като допълни, че според него икономиката на предлагането е това, върху което трябва да се съсредоточим, защото старите начини на предлагане явно не работят при новите условия.  

Според него държавите трябва да преосмислят как да доставят на хората по-бързо, по-ефективно и по-качествено базовите неща, които дават възможност човек да се развива, а именно социалната система, образованието, здравеопазването и достъпът до култура. 

Той коментира още, че е нормално в момента в България да има т.нар. зомби компании, които съществуват само защото са подпомагани от държавата. „Това обаче не може да продължи дълго. В един момент просто ще претърпят нормален фалит и вероятно след време ще ги видим отново на пазара“, прогнозира Любомир Дацов. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: